Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Český ekonóm, prognostik a politik Valtr Komárek by mal 85 rokov

Valtr Komárek, archívne foto Foto: TASR/ČTK

Valtr Komárek sa narodil 10. augusta 1930 v českom Hodoníne v židovskej rodine.

Hodonín/Bratislava 10. augusta (TASR) - Známy český ekonóm, prognostik a politik Valtr Komárek by sa v pondelok 10. augusta dožil 85 rokov.

Valtr Komárek sa narodil 10. augusta 1930 v českom Hodoníne v židovskej rodine. Jeho rodičia zomreli počas druhej svetovej vojny v koncentračnom tábore. Jeho zachránili pestúni a unikol holokaustu.

Po druhej svetovej vojne vstúpil do Komunistickej strany Československa (KSČ). Z KSČ vystúpil v januári 1990.

Vyštudoval Ekonomický inštitút v sovietskej Moskve. V 60. rokoch 20. storočia zastával viaceré funkcie v štátnej správe, pôsobil v Štátnej plánovacej komisii a v ekonomickej sekcii politbyra Ústredného výboru (ÚV) KSČ. V rokoch 1964 až 1967 pôsobil aj ako poradca vtedajšieho kubánskeho ministra priemyslu Ernesta Che Guevaru. Od roku 1968 bol generálnym sekretárom Hospodárskej rady Československej socialistickej republiky (ČSSR). V roku 1968 s ďalšími kolegami pripravoval ekonomický program reforiem počas tzv. Pražskej jari. V roku 1971 bol pre svoje reformné postoje z pozície v Hospodárskej rade ČSSR odvolaný a následne pôsobil na Federálnom cenovom úrade.

Od roku 1978 bol výskumným pracovníkom v Ekonomickom ústave Československej akadémie vied (ČSAV). V roku 1984 sa stal riaditeľom Prognostického ústavu ČSAV, kde spolupracoval s neskoršími ponovembrovými politikmi ako napríklad Václav Klaus, Miloš Zeman (nastúpil až po roku 1989), Karel Dyba, Tomáš Ježek, Vladimír Dlouhý, Miloslav Ransdorf a iní. Tento post zastával do roku 1992.

Od novembra 1989 spolupracoval s českým hnutím Občianske fórum (OF) a 10. decembra 1989 sa stal prvým podpredsedom vlády národného porozumenia premiéra Mariána Čalfu. Tento post zastával do júna 1990.

Po parlamentných voľbách 1990 sa stal členom Snemovne ľudu Česko Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) za OF, po rozpade OF v roku 1991 prešiel do Klubu poslancov sociálnodemokratickej orientácie. Od roku 1991 bol členom Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD). Pomáhal stranu obnoviť a neskôr sa stal jej čestným predsedom. Poslanecký mandát obhájil aj v parlamentných voľbách v roku 1992, ale za ČSSD. Vo Federálnom zhromaždení (FZ) ČSFR zotrval do rozdelenia spoločnej republiky, kritizoval pritom spôsob rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov.

Po zániku ČSFR a zrušení Prognostického ústavu ČSAV odišiel z verejného života.

Valtr Komárek zomrel 16. mája 2013 v pražskej nemocnici vo veku 82 rokov, kde bol niekoľko posledných dní hospitalizovaný pre zlý zdravotný stav po operácii srdca.

Komárek sa ešte v marci 2013 objavil v Ostrave na zjazde ČSSD, ktorej čestným predsedom bol od roku 2011.