Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Van der Bellen: FPÖ nepoverím zostavením vlády ani v prípade víťazstva

Na snímke víťaz rakúskych prezidentských volieb Alexander Van der Bellen reční počas tlačovej konferencie 23. mája 2016 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Budúci rakúsky prezident vyjadril značnú dôveru rekonštruovanej vláde kancelára Christiana Kerna.

Berlín/Viedeň 24. mája (TASR) - Novozvolený rakúsky prezident Alexander Van der Bellen by v prípade víťazstva Slobodnej strany Rakúska v najbližších parlamentných voľbách nepoveril jej zástupcu zostavením vlády.

Vyplýva to z jeho vyjadrenia, ktoré odznelo dnes vo vysielaní prvého programu nemeckej verejnoprávnej televízie ARD.

FPÖ sa podľa Van der Bellena zahráva s ohňom. "Sme malá, otvorená krajina, ktorá je odkázaná na export. Preto nie je v politickom alebo hospodárskom záujme Rakúska odčleniť sa od Európskej únie," vyhlásil Van der Bellen v zdôvodnení svojho postupu voči strane, ktorú iba ťažko možno označiť za proeurópsku.

Budúci rakúsky prezident vyjadril značnú dôveru rekonštruovanej vláde kancelára Christiana Kerna.

Na margo utečeneckej politiky sa niekdajší dlhoročný šéf rakúskych Zelených vyjadril, že je síce povinnosťou európskych krajín pomôcť ľuďom v núdzi, avšak pri zohľadnení kapacitných možností. V tejto súvislosti sa vyjadril za "pragmatický humanizmus".

Van der Bellen sa však podobne ako počas volebnej kampane jasne vyjadril aj na adresu migrantov, utečencov a zdôraznil, že by mali plniť povinnosti a dodržiavať rakúske zákony tak, ako všetci iní občania. V tejto súvislosti zdôraznil neprijateľnosť udalostí, aké sa počas silvestrovskej noci odohrali v Kolíne nad Rýnom i ďalších nemeckých mestách.