Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Van der Bellen si pozve kandidátov na ministrov, ktorých nebude poznať

Na snímke vpravo rakúsky prezident Alexander van der Bellen a predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Rakúsky prezident Van der Bellen predpokladá, že pravdepodobný budúci spolkový kancelár Sebastian Kurz mu predloží návrhy kandidátov na členov svojho kabinetu, ktoré budú prijateľné.

Viedeň 1. decembra (TASR) - Pre rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena by bolo "žiaduce", aby nová vláda alpskej republiky zložila ústavou predpísanú prísahu ešte pred Vianocami. Dôležitejšie však je, aby bol v poriadku obsah jej programového vyhlásenia, naznačila v piatok hlava štátu.

Rakúsky prezident však nechcel komentovať konkrétne termíny, ako naposledy uvádzaný 20. december, ako o tom s odvolaním sa na zdroje zainteresované na rokovaniach informovali tlačové agentúry APA a Reuters.

Van der Bellen predpokladá, že pravdepodobný budúci spolkový kancelár Sebastian Kurz mu predloží návrhy kandidátov na členov svojho kabinetu, ktoré budú prijateľné. Osobnosti z nich, ktoré nepozná, by si ešte pred nástupom do úradu chcel pozvať do sídla hlavy štátu, aby sa s nimi zoznámil osobne.

Rakúsky prezident už skôr avizoval, že predstaviteľov slobodných z FPÖ, Haralda Vilimského a Johanna Gudenusa, za členov vlády nevymenuje, ďalšie možné podobné prípady však nechcel menovať.

Podľa vlastných slov si s lídrami oboch budúcich koaličných strán, Sebastianom Kurzom (ÖVP) i Heinzom-Christianom Strachem (FPÖ) vymenil dôverné informácie. Van der Bellen zároveň zdôraznil, že ich viaceré rozhovory charakterizoval vzájomný rešpekt, porozumenie a dôvera.

Ešte pred piatkovým kolom koaličných rokovaní na úrovni vedenia oboch strán, ktoré dospelo ku konsenzu o otázkach životného prostredia, predsedníčka rakúskeho parlamentu a Kurzova blízka spolupracovníčka Elisabeth Köstingerová naznačila, že 20. december sa ponúka ako deň zloženia prísahy novej vlády. Jej kolega z radov slobodných Norbert Hofer pripustil, že ak dovtedy dôjde k obsahovej dohode partnerov, uskutoční sa prísaha ešte pred Vianocami