Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Van der Bellen: Slovné spojenie Už nikdy viac by sa nemalo stať frázou

Alexander van der Bellen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Históriu treba vnímať ako príklad, kam môžu viesť politika obetného baránka, štvanie a diskriminácia, konštatovala hlava Rakúska.

Viedeň 9. novembra (TASR) - Za účasti rakúskeho spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena sa vo štvrtok večer uskutočnilo v psychosociálnom centre židovskej komunity vo Viedni spomienkové podujatie pri príležitosti 80. výročia protižidovských pogromov z tzv. Krištáľovej noci.

Najvyšší rakúsky predstaviteľ pri tejto príležitosti vyslovil varovanie, že často opakované "Už nikdy viac" by sa nemalo stať povinným cvičením alebo frázou. Históriu treba vnímať ako príklad, kam môžu viesť politika obetného baránka, štvanie a diskriminácia, konštatovala hlava štátu.

Aj keď sa dejiny nikdy rovnako neopakujú, jestvujú situácie a politické diskusie, ktoré môžu mať podobnosti. "Buďte bdelí, aby v našej krajine alebo v Európe už nikdy nedošlo k ponižovaniu, zbavovaniu práv a prenasledovaniu," apeloval rakúsky spolkový prezident, ktorý vyzval aj na uvedomenie si vysokej hodnoty základných občianskych slobôd a ľudských práv. Tie, ako podčiarkol, treba denne znova a znova brániť.

Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Van der Bellen pripomenul dianie spred 80 rokov, avšak dodal, že viac ide o to zaspomínať na ľudí, ktorí sa stali jeho obeťami. Osobitne ocenil prítomných preživších tej doby a poďakoval im za ochotu podeliť sa o osobné spomienky na zločiny nacistov. Rovnako vyslovil vďaku aj tímu centra za starostlivosť o preživších a iných traumatizovaných ľudí.