Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Van der Bellen: Trumpovo víťazstvo môže motivovať ľudí, aby ma volili

Na archívnej snímke Alexander Van der Bellen. Foto: TASR/AP

Ľavicový kandidát na prezidenta, nechce, aby sa Rakúsko stalo prvou západoeurópskou krajinou, v ktorej sa chopia moci pravicoví demagógovia na čele s Norbertom Hoferom.

Viedeň 10. novembra (TASR) - Ľavicový kandidát na rakúskeho prezidenta Alexander Van der Bellen dnes vyjadril nádej, že voľba Donalda Trumpa za prezidenta USA by mohla motivovať Rakúšanov k tomu, aby v opakovanom druhom kole prezidentských volieb dali hlas jemu, a nie Norbertovi Hoferovi. Toho podporuje euroskeptická a nacionalistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ), napísala agentúra AP.

"Nechcem, aby sa Rakúsko stalo prvou západoeurópskou krajinou, v ktorej sa chopia moci pravicoví demagógovia," povedal Van der Bellen na dnešnej tlačovej konferencii vo Viedni, pričom dodal, že dúfa, že Trumpovo víťazstvo bude ľudí "ešte väčšmi motivovať, aby išli voliť a volili jeho (Van der Bellena)".

O opakovaní druhého kola volieb z 11. mája, v ktorom podľa oficiálnych výsledkov Van der Bellen nad Hoferom tesne zvíťazil, rozhodol rakúsky ústavný súd na základe podnetu FPÖ. Opakované druhé kolo volieb sa bude konať 4. decembra.

Funkcia prezidenta je v Rakúsku do značnej miery ceremoniálna, avšak zvolenie Hofera by podľa agentúry AP mohlo byť chápané ako vzpruha pre ďalšie nacionalistické strany v Európe.