Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vandal v Česku poničil farbou desiatky čínskych vlajok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tmavou farbou v noci nadnes niekto zašpinil desiatky čínskych vlajok, ktoré sú po Prahe rozmiestnené v súvislosti s nadchádzajúcou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Českej republike.

Praha 26. marca (TASR) - Tmavou farbou v noci nadnes niekto zašpinil desiatky čínskych vlajok, ktoré sú po Prahe rozmiestnené v súvislosti s nadchádzajúcou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Českej republike.

Píše o tom spravodajský server iDNES.cz, ktorému to povedal hovorca pražskej polície Jan Daněk. Neznámy páchateľ farbu nalial do vyfúknutých vajíčok, ktoré potom hádzal na vlajky.

"Neznámy páchateľ ich v noci na dnešok zafŕkal čiernou farbou. Ide o niekoľko desiatok vlajok od Malej strany až po Ruzyň - Európska trieda, Chotkova ulica. Prešetrujeme to ako trestný čin poškodenia cudzej veci a pátrame po zatiaľ neznámom páchateľovi," povedal ráno policajný hovorca pre internetové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Vlajky boli poškodené aj na ulici Jelenej a Mariánske hradby neďaleko Pražského hradu. Ako píše iDNES.cz, na zemi boli pohádzané vyfúknuté vajíčka, ktoré boli predtým naplnené modrou a sivou farbou. Niekto ich potom pravdepodobne hádzal na vlajky, ktoré sú rozmiestnené vo výške na stĺpoch verejného osvetlenia.

Na stĺpoch sú spolu v dvojici vždy vyvesené česká a čínska vlajka - poškodené sú len čínske zástavy.

Dve čínske vlajky poškodil už v piatok 33-ročný muž. K plastovým vlajkám na stožiari verejného osvetlenia neďaleko križovatky Európskej s Vokovickou sa dostal po skladacom rebríku.

Čínsky prezident Si Ťin-pching príde na štátnu návštevu Česka v pondelok budúci týždeň.