Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vandali zneuctili v USA ďalší židovský cintorín

V Pensylvánii zneuctili vandali ďalší židovský cintorín. Ide o ďalšiu zo série vyhrážok a útokov, ktorých terčom sa v posledných dňoch stali židovské ustanovizne v rôznych častiach USA. Foto: TASR/AP

Pred týždňom sa totiž terčom útoku neznámych osôb stali židovské hroby na cintoríne v Saint Louis v štáte Missouri.

Filadelfia 27. februára (TASR) - Neznámi vandali zneuctili židovský cintorín vo Filadelfii v americkom štáte Pensylvánia, informovala v noci nadnes televízia ABC. Ide o ďalšiu zo série vyhrážok a útokov, ktorých terčom sa v posledných dňoch stali židovské ustanovizne v rôznych častiach USA.

Podľa miestnej tlače vandali zničili alebo zvalili desiatky náhrobných kameňov na cintoríne Mount Carmel vo Filadelfii. Miestny rabín pre ABC spresnil, že niektoré zo zneuctených hrobov patria príslušníkom moslimskej či kvakerskej komunity.

Organizácia bojujúca proti antisemitizmu Liga proti hanobeniu (ADL) ponúkla odmenu 10.000 dolárov za každú informáciu, ktorá by viedla k identifikácii alebo zadržaniu páchateľov týchto činov.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo v súvislosti so zneuctením židovského cintorína v USA znepokojenie a šok. "Zlo a nenávisť musia byť zastavené. Ihneď," napísal na svojom twitterovom konte hovorca izraelského rezortu diplomacie Emmanuel Nahšon, ktorý súčasne pripomenul aj podobné prípady z uplynulých dní.

Pred týždňom sa totiž terčom útoku neznámych osôb stali židovské hroby na cintoríne v Saint Louis v štáte Missouri.

Predtým sa hákové kríže objavili na mnohých autách, vagónoch metra, na mostoch, rôznych budovách i na škole v štáte New York.