Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Varovanie pred erupciou sopky Mayon zvýšili na najvyšší stupeň

Na snímke z videa tmavý popol stúpa z krátera prebudenej filipínskej sopky Mayon v meste Legazpi, 340 km juhovýchodne od Manily 15. januára 2018. Filipínske úrady evakuovali tisíce ľudí z okolia sopky Mayon, ktorá cez víkend začala chrliť popol a paru. Vulkanológovia pritom varujú pred rizikom "nebezpečnej erupcie" v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Zvýšená aktivita 2460 metrov vysokej sopky sa začala prejavovať už v sobotu. Okrem chrlenia popola a pary zaznamenali i vytekanie lávy z krátera. Foto: TASR/AP

V pohotovosti sú všetky bezpečnostné a zdravotné zložky. Lietadlá civilného letectva dostali odporúčanie vyhnúť sa letom v blízkosti sopky.

Manila 15. januára (TASR) - Erupcia sopky Mayon na Filipínach, ktorá cez víkend začala chrliť popol a paru, môže "nastať v najbližších týždňoch či dokonca dňoch", uviedli v pondelok seizmológovia.

Televízna stanica ABC-CBN News s odvolaním sa na Filipínsky inštitút seizmológie a vulkanológie (PHIVOLCS) informovala, že časť steny sopečného krátera sa v pondelok zrútila, pričom došlo aj k chrleniu sopečného popola a lávy z vrcholového krátera.

PHIVOLCS v noci na pondelok zvýšil varovanie pred erupciou sopky zo stupňa tri na najvyšší - piaty - stupeň, čo znamená bezprostredné riziko výbuchu.

Vedci sa obávajú, že erupcia sopky by mohla vyvolať pyroklastické toky, čo sú rýchlo sa pohybujúce prúdy sopečného materiálu tvoreného kamením, lávou a horúcimi rozpínajúcimi sa plynmi, ktoré stekajú pri erupcii po úbočí sopky. Dosahujú teploty viac ako 400 stupňov Celzia a pohybujú sa rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu. Podľa vedcov by sa v prípade sopky Mayon mohli dostať až do blízkosti miest na úbočí. Medzi ohrozenými mestami je aj metropola provincie, mesto Legazpi, vzdialené od sopky asi 15 kilometrov.

Podľa agentúry AP z dedín nachádzajúcich sa v ohrozenej zóne v okruhu sedem kilometrov okolo sopky evakuovali do pondelka už viac ako 9000 ľudí. Toto rozhodnutie prijali po tom, ako sopka v sobotu vychrlila stĺp popola. Miestne úrady preto zrušili vyučovanie v školách, aby v nich mohli ubytovať ľudí z ohrozených oblastí.

V pohotovosti sú všetky bezpečnostné a zdravotné zložky. Lietadlá civilného letectva dostali odporúčanie vyhnúť sa letom v blízkosti sopky.

Mayon sa nachádza v provincii Albay na severozápade Filipín, približne 340 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila. Vulkán sa pre svoj klasický kužeľovitý tvar stal vyhľadávanou turistickou atrakciou.

V priebehu posledných 500 rokov na ňom zaznamenali asi 50 erupcií, naposledy pred štyrmi rokmi. V máji 2013 tam náhla erupcia sopečného popola usmrtila piatich horolezcov.