Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Varovanie pred výbuchom sopky Mayon pretrváva

Na snímke láva steká po svahu z krátera sopky Mayon na Filipínach neďaleko mesta Legazpi Foto: TASR/AP

Ohrozenú zónu v okruhu sedem kilometrov okolo sopky už opustilo takmer 15.000 ľudí.

Legazpi 16. januára (TASR) - Po úbočí filipínskeho vulkánu Mayon stekala v utorok láva. Tamojší vulkanológovia stále varujú pred bezprostrednou nebezpečnou erupciou, napísala agentúra AP.

Odborníci z Filipínskeho inštitútu seizmológie a vulkanológie (PHIVOLCS) v utorok ráno priblížili, že na niektorých miestach úbočia sopky Mayon zaznamenali pokojne stekajúcu lávu, avšak zdôraznili, že dochádza aj k občasným fontánovitým erupciám. Láva sa podľa ich informácií dostala niekde až do vzdialenosti dvoch kilometrov od krátera. Dochádza aj k chrleniu sopečného popola.

Ohrozenú zónu v okruhu sedem kilometrov okolo sopky už opustilo takmer 15.000 ľudí.

PHIVOLCS v noci na pondelok zvýšil varovanie pred erupciou sopky zo stupňa tri na najvyšší - piaty - stupeň, čo znamená bezprostredné riziko výbuchu.

Vulkán Mayon sa nachádza v provincii Albay na severozápade Filipín, približne 340 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Manila. Vulkán sa vďaka svojmu klasickému kužeľovitému tvaru stal vyhľadávanou turistickou atrakciou.

V priebehu posledných 500 rokov na ňom zaznamenali asi 50 erupcií, naposledy pred štyrmi rokmi. V máji 2013 tam náhla erupcia sopečného popola usmrtila piatich horolezcov.