Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Varšavský summit možno schváli stálu prítomnosť NATO v regióne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Summit, ktorý sa uskutoční 8.-9. júla, sa sústredí na bezpečnostné otázky východného krídla Severoatlantickej aliancie, kde doposiaľ neexistuje výraznejšia ani stála prítomnosť spojeneckých vojsk.

Varšava 4. januára (TASR) - Na tohtoročnom summite NATO, ktorý sa bude konať vo Varšave, možno dôjde ku schváleniu stálej vojenskej prítomnosti aliancie vo východnej Európe. Uviedol to dnes poľský minister zahraničných vecí Witold Waszczykowski, ktorého citovala agentúra AP.

Poľskí lídri tvrdia, že summit, ktorý sa uskutoční 8.-9. júla, sa sústredí na bezpečnostné otázky východného krídla Severoatlantickej aliancie, kde doposiaľ neexistuje výraznejšia ani stála prítomnosť spojeneckých vojsk.

Waszczykowski povedal, že summit by mal "začať proces budovania spojeneckej prítomnosti v strednej aj východnej Európe". Podľa neho je tejto myšlienke naklonených stále viac členských štátov NATO, ktoré však konkrétne nemenoval.

"Výrazu 'základne' sa vyhýbame, keďže evokuje obdobie studenej vojny, avšak existujú náznaky, že bude garantovaná prítomnosť tohto druhu," uviedol Waszczykowski pre stanicu TVN24.