Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vatikán a Vietnam sa dohodli na štatúte pápežského zástupcu v Hanoji

Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

AP pripomenula, že nejde o dohodu o diplomatických vzťahoch medzi Vatikánom a Vietnamom, ktoré sú už desaťročia napäté. Obe strany však prinajmenšom od roku 1990 vedú pravidelné rozhovory.

Vatikán 28. júla (TASR) - Vietnam a Vatikán vo štvrtok dosiahli dohodu o štatúte stáleho pápežského zástupcu a o jeho úrade v Hanoji.

Ako v noci na piatok uviedla agentúra AP, Svätá stolica oznámila uzavretie tejto dohody počas návštevy vietnamského prezidenta Vo Van Thuonga vo Vatikáne, kde sa stretol s pápežom Františkom a vatikánskym štátnym sekretárom kardinálom Pietrom Parolinom.

AP pripomenula, že nejde o dohodu o diplomatických vzťahoch medzi Vatikánom a Vietnamom, ktoré sú už desaťročia napäté. Obe strany však prinajmenšom od roku 1990 vedú pravidelné rozhovory, v ktorých skúmajú možnosť obnovenia vzťahov, pričom Parolin na tento proces už roky dohliada - najprv ako minister zahraničných vecí a teraz ako štátny sekretár.

Vo vyhlásení Vatikánu sa uvádza, že vymenovanie pápežovho stáleho zástupcu v tejto komunistickej krajine podporí miestnu katolícku komunitu, prispeje k rozvoju krajiny a poslúži ako "most na zlepšenie vzťahov medzi Vietnamom a Svätou stolicou".

Vzťahy Svätej stolice s Vietnamom boli prerušené v roku 1975, ale od roku 1990 zaznamenali povzbudivý vývoj. V roku 2011 pápež Benedikt XVI. vymenoval nerezidentného pápežského zástupcu vo Vietname, uviedol web Vatican News.

Krehké vzťahy Vatikánu s Vietnamom sa dlho považovali za akýsi vzor pre vzťahy Svätej stolice s Čínou, ktorá prerušila diplomatické styky s Vatikánom v roku 1951 po nástupe komunistov k moci a vyhnaní zahraničných kňazov.

Vatikán a Čína podpísali v roku 2018 dohodu o postupe pri vymenúvaní biskupov. Peking ju však opakovane porušil tým, že vymenoval biskupov bez konzultácie so Svätou stolicou.