Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Pápež vyjadril pohoršenie nad luxusným kanonizačným banketom

Pápež František (uprostred) vyhlásil v nedeľu 27. apríla 2014 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne za svätých svojich predchodcov Jána XXIII. a Jána Pavla II. - talianskeho pápeža, ktorý zvolal reformný druhý vatikánsky koncil, a prvého slovanského pápeža pochádzajúceho z Poľska. Foto: TASR/AP

František od svojho vlaňajšieho zvolenia do pápežského úradu viac ráz zdôraznil potrebu "chudobnej cirkvi".

Vatikán 24. mája (TASR) - Pápež František vyjadril pohoršenie nad výškou účtu za honosný banket, ktorý sa uskutočnil po nedávnej kanonizácii jeho predchodcov Jána XXIII. a Jána Pavla II.

Podľa piatkovej správy denníka The Huffington Post suma bola 18.342 eur.

Banket sa konal na terase vatikánskej Prefektúry pre ekonomické záležitosti. Švédsky stôl pre VIP hostí sponzorovali súkromné osoby, avšak celkový tón podujatia nebol v súlade s pápežovou predstavou o tom, ako by mala katolícka cirkev vyzerať.

František od svojho vlaňajšieho zvolenia do pápežského úradu viac ráz zdôraznil potrebu "chudobnej cirkvi".

"Pápeža som o udalosti informoval a nebol veľmi potešený. Uisťujem však, že podobné veci sa už nezopakujú," uviedol kardinál Guiseppe Versaldi.

Na kanonizáciu 27. apríla sa zišli pútnici z celého sveta, mnohí dokonca počas daždivej noci prespali na uliciach. Ich konanie je v kontraste s luxusnou hostinou, ktorej sa zúčastnilo približne 150 cirkevných hodnostárov, podnikateľov a mediálnych postáv.