Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Vatikán cíti zdesenie a zradu z prípadu sexuálneho zneužívania v Írsku

Obeť zneužívania v katolíckej škole John Kelly číta správu Výboru na vyšetrovanie zneužívania detí v írskom Dubline 20.mája 2009. Foto: TASR/AP

Škandály, ktoré otriasli cirkvou v prevažne katolíckom Írsku, otvorili mnohé rany a mnoho ľudí stratilo dôveru vo svojich kňazov.

Vatikán 20. marca (TASR) - Vatikán uviedol v dnes zverejnenej správe, že cíti "zdesenie a zradu" zo série prípadov sexuálneho zneužívania detí v Írsku, ktorého sa dopúšťali katolícki kňazi a tamojšia cirkev ich zatajovala.

Rok trvajúce vyšetrovanie, ktoré po vypuknutí škandálu nariadil pápež Benedikt XVI., vyústilo do zverejnenia súhrnu zistení. V dokumente sa nachádzajú zistenia siedmich tímov duchovných, ktoré vymenoval Vatikán. Tímy navštívili za ostatné dva roky štyri arcidiecézy v Írsku.

Pápež Benedikt XVI.
Foto: TASR/AP
Takzvanú Apoštolskú vizitáciu prikázal pápež v roku 2010 po odhaleniach, ktoré sú v dnešnej správe označené ako "hriešne a trestné činy".

Škandály, ktoré otriasli cirkvou v prevažne katolíckom Írsku, "otvorili mnohé rany" a mnoho ľudí "stratilo dôveru vo svojich kňazov".

Štyria hlavní apoštolskí vizitátori, všetko biskupi, kládli počas svojho vyšetrovania "na prvé miesto stretnutia s obeťami zneužívania".

Tím sa tiež stretol s miestnymi biskupmi a navštívil štyri hlavné semináre, kde sa mladí muži vzdelávajú a pripravujú na kňazský stav.

Vatikán informoval, že jeho vyšetrovatelia sa sami presvedčili, "do akej miery nedostatky minulosti" spôsobili neprimeranú reakciu "nielen zo strany rôznych biskupov a náboženských predstavených".

Vatikán však takisto konštatoval, že arcidiecézy v Írsku robia "skvelý" pokrok v snahe zaviesť normy na ochranu detí pred pedofilmi.

Správa obsahuje množstvo odporúčaní, ako zlepšiť prípravu kňazov na život v celibáte a ako prekonať stratu dôvery, ktorú ľudia vkladali do duchovných.

Dokument odporúča poskytovať neustálu podporu obetiam zneužívania. Arcibiskupi navštívených arcidiecéz "dali ubezpečenie, že všetky novo odhalené prípady zneužívania budú urýchlene odovzdané kompetentným civilným úradom", ako aj vatikánskemu hlavnému disciplinárnemu orgánu - Kongregácii pre doktrínu viery.

V dvoch samostatných správach, vypracovaných na žiadosť írskej vlády, sa uvádza, že v priebehu niekoľkých desaťročí boli sexuálne zneužité tisíce detí, pričom tieto skutky boli zatajované.

Benedikt XVI. v pastoračnom liste z roku 2010 adresovanom írskym veriacim vyjadril po odhaleniach, ako trpeli mladí ľudia, zneužívaní kňazmi a mníškami, "bolesť, hanbu a ľútosť, ktoré všetci cítime".