Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Vatikán odmieta hypotézu o konci sveta 21. decembra

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Riaditeľ Vatikánskeho astronomického observatória apokalypsy označil za prorocké texty, ktoré však "neposkytujú žiadne vedecké fakty o budúcnosti sveta a človeka.

Vatikán 14. decembra (TASR) - Riaditeľ Vatikánskeho astronomického observatória, člen jezuitskej rehole José Funes tvrdí, že hypotéza o konci sveta, ktorý má nastať 21. decembra, nemá dostačujúci vedecký základ. Informoval o tom vo štvrtok Vatikánsky rozhlas.

Úvahy o konci sveta boli a sú podľa Funesa len pokusom o odpoveď na otázku, či civilizácia bude mať nejaký konečný bod. Duchovný upozornil na iracionalitu zverejnených známych argumentov, vrátane proroctva súvisiaceho s ukončením cyklu mayského kalendára. Podľa Funesa táto hypotéza ani nestojí za analýzu, pritom však vysoko ocenil výsledky pozorovaní hviezdnej oblohy v čase rozkvetu mayskej civilizácie.

Funes podčiarkol, že ľudstvom nahromadené kozmologické poznatky zatiaľ nepostačujú na vysvetlenie pozorovaných javov. Pripomenul rozdiel medzi kozmológiou a kresťanským učením: kým kozmológia predpokladá, že "svet smeruje k chladnému a temnému koncu, kresťania veria vo vzkriesenie každého človeka a v to, že Boh stvorí svet ako nové nebo a novú zem".

Apokalypsy označil za prorocké texty, ktoré však "neposkytujú žiadne vedecké fakty o budúcnosti sveta a človeka, pričom ale odhaľujú hlboké základy a smerovanie dejín".

Vatikánske astronomické observatórium sídli v pápežskej rezidencii v Castel Gandolfe a spravujú ho jezuiti. Hvezdáreň má okrem toho od roku 1993 k dispozícii aj vlastný ďalekohľad v Tucsone v americkej Arizone.