Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pápež František plánuje v roku 2019 navštíviť Japonsko

Pápež František. Foto: TASR/AP

Ján Pavol II. je dosiaľ jediným pápežom, ktorý navštívil Japonsko, a to v roku 1981.

Vatikán 12. septembra (TASR) - Pápež František hodlá v roku 2019 navštíviť Japonsko. "Rád by som vám oznámil, že mojou túžbou je navštíviť na budúci rok Japonsko. Dúfajme, že sa to vydarí," povedal v stredu František počas stretnutia s členmi japonskej dobročinnej organizácie vo Vatikáne, informuje agentúra DPA.

Čelný predstaviteľ 1,3 miliardy katolíkov na svete je známy svojou náklonnosťou ku krajine vychádzajúceho slnka; ako mladý jezuitský kňaz vo svojej rodnej Argentíne požiadal cirkevnú vrchnosť, aby ho do Japonska vyslali ak misionára, avšak jeho žiadosť bola zamietnutá, pretože mal problémy s pľúcami.

Ján Pavol II. je dosiaľ jediným pápežom, ktorý navštívil Japonsko, a to v roku 1981.

František na dnešnej audiencii s delegátmi japonskej dobročinnej organizácie Tenšo Kenoho Šisecu Kenšokai pripomenul, že v roku 1585 štvorica mladých japonských mužov sprevádzaná jezuitskými misionármi uskutočnila cestu do Európy so zámerom stretnúť sa s vtedajším pápežom Gregorom XIII.

František označil túto udalosť za historické stretnutie dvoch veľkých kultúr a duchovných tradícií.

"Vaša cesta je kratšia a menej únavná. Dúfam, že cítite rovnaké pápežské privítanie ako oni," vyhlásil František na audiencii, pričom vyzdvihol prácu tohto združenia pri starostlivosti o mladých a siroty. "Ste dôkazom, že náboženstvo, kultúra a ekonomika môžu ísť mierumilovne ruka v ruke," zakončil pápež.