Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pápež František otvoril veľkonočnú vigíliu v Bazilike sv. Petra

Pápež František drží sviecu počas veľkonočnej vigílie Foto: TASR/AP

Počas vigílie, ktorá má pripomenúť čas medzi ukrižovaním Ježiša Krista na Veľký piatok a jeho vzkriesením na Veľkonočnú nedeľu, pápež tradične pokrstí aj desiatich katechumenov.

Vatikán 19. apríla (TASR) - V Bazilike sv. Petra vo Vatikáne sa dnes večer na Bielu sobotu začala pod vedením pápeža Františka veľkonočná vigília vzkriesenia Pána, na ktorej sa očakáva účasť 40 kardinálov, 30 biskupov a 200 kňazov. Obrad sa začal liturgiou svetla a požehnaním veľkonočnej sviece, informoval Vatikánsky rozhlas.

Počas vigílie, ktorá má pripomenúť čas medzi ukrižovaním Ježiša Krista na Veľký piatok a jeho vzkriesením na Veľkonočnú nedeľu, pápež tradične pokrstí aj desiatich katechumenov - z Talianska, Bieloruska, Senegalu, Libanonu, Francúzska a Vietnamu. Tento rok je medzi nimi aj sedemročné dieťa a 58-ročný Vietnamec, informovala agentúra DPA.

Vatikánsky rozhlas upozornil, že dnes večer zaznejú vo vatikánskej bazilike aj liturgické spevy východnej katolíckej tradície, ktoré sú zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.