Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Pápež je zdesený správami o stroskotaní lode s migrantmi pri Grécku

Migranti, ktorých zachránili z potopeného rybárskeho člna, odpočívajú vo veľkosklade v gréckom prístavnom meste Kalamata, ktoré sa nachádza zhruba 240 km juhozápadne od Atén v stredu 14. júna 2023. Foto: TASR/AP

Podľa pobrežnej stráže sa v stredu podarilo z mora vytiahnuť 79 tiel.

Vatikán 15. júna (TASR) - Pápež František je "hlboko zdesený" stroskotaním plavidla s migrantami pri Grécku, po ktorom existujú obavy, že počet obetí by sa mohol vyšplhať až k niekoľkým stovkám. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"S hlbokým zdesením sa dozvedel o stroskotaní... Jeho svätosť pápež František sa od srdca modlí za mnohých migrantov, ktorí zahynuli, ich blízkych a tých, ktorým táto tragédia spôsobila traumu,"
uviedol vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin v telegrame adresovanom apoštolskému nunciovi v Grécku.

V Grécku vo štvrtok pokračovalo pátranie po preživších stroskotaného člnu s migrantami v Iónskom mori. Podľa pobrežnej stráže sa v stredu podarilo z mora vytiahnuť 79 tiel. Z vody sa doposiaľ podarilo tiež zachrániť 104 preživších a podľa ich svedectiev môžu byť nezvestné ďalšie stovky migrantov. Hovorca gréckej vlády v stredu uviedol, že podľa nepotvrdených správ mohlo byť na lodi až 750 ľudí.

Grécko v súvislosti s tragédiou vyhlásilo trojdňový štátny smútok.