Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vatikán: Pápež nie je nástrojom mexickej imigračnej politiky

Pápež František Foto: TASR/AP

Podľa Vatikánu je pápežov záujem o problémy migrantov globálny a netýka sa len tých, ktorí sa snažia dostať do Spojených štátov.

Mexiko 17. februára (TASR) - Vatikán dnes odkázal Donaldovi Trumpovi, uchádzačovi o kandidatúru Republikánskej strany vo voľbách prezidenta USA, že pápež František nie je nástrojom mexickej imigračnej politiky. Vatikán tiež zdôraznil, že pápežov záujem o problémy migrantov je globálny a netýka sa len tých, ktorí sa snažia dostať do Spojených štátov.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v noci nadnes podľa agentúry AP uviedol, že pápež vždy a kdekoľvek hovorí o týchto problémoch (migrácie), o povinnostiach, ktoré máme, aby sme tieto problémy riešili ľudsky - prijatím tých, ktorí prichádzajú z iných štátov, aby žili v dôstojnosti a mieri.

Lombardiho vyhlásenie je reakciou na Trumpovu kritiku pápežovho zámeru navštíviť počas svojej návštevy Mexika aj pohraničie s USA, ktoré tam postavili plot - deliaci mexické mesto Ciudad Juárez od El Pasa v americkom štáte Texas.

V rozhovore pre americkú televíznu stanicu Fox Business News Trump uviedol, že pápež je "veľmi politický človek". Vyhlásil tiež, že si nemyslí, že by pápež "rozumel problémom, ktoré má naša krajina".

Zo zabezpečenia mexicko-amerických hraníc urobil Trump jeden z pilierov svojej predvolenej kampane, keď prisľúbil, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta USA dá po celej ich dĺžke vybudovať múr a okamžite nariadi deportáciu odhadom asi 11 miliónov Mexičanov, ktorí v Spojených štátoch žijú ilegálne.

Na margo tohto svojho plánu vo vzťahu k pápežovi uviedol: "Nemyslím, že by chápal nebezpečenstvo, ktoré predstavuje otvorená hranica s Mexikom".

Trump v rozhovore pre televíziu Fox vyslovil podozrenie, že pápeža na návštevu mexicko-amerických hraníc primali jeho mexickí hostitelia, lebo "chcú, aby hranica zostala ako teraz. Oni (Mexičania) na tom získavajú a my prehrávame."