Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pápež plánuje v októbri navštíviť politicky nestabilný Južný Sudán

Pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež sa už niekoľkokrát predtým vyjadril, že hodlá navštíviť Južný Sudán, kde chce kázať o mieri, dosiaľ sa však na cestu nenaskytol žiadny časový rámec.

Vatikán 21. marca (TASR) - Pápež František navštívi v októbri Južný Sudán, ak to tamojšia bezpečnostná situácia umožní, resp. ak nedôjde k jej zhoršeniu. Krajinu totiž sužuje občianska vojna a hladomor. Avizovanú cestu dnes bez uvedenia konkrétneho dátumu potvrdil juhosudánsky biskup Erkolano Tombe.

Pápež sa už niekoľkokrát predtým vyjadril, že hodlá navštíviť Južný Sudán, kde chce kázať o mieri, dosiaľ sa však na cestu nenaskytol žiadny časový rámec. "Vatikánsky činiteľ nás informoval, že pápež príde v októbri, presný dátum však ešte nepoznáme," uviedol Tombe pre agentúru Reuters.

Na ropné zásoby bohatý Južný Sudán, ktorý sa stal nezávislou krajinou v roku 2011, upadol do občianskeho konfliktu v decembri 2013, keď vypukli roztržky medzi prezidentom Salvom Kiirom a jeho prepusteným námestníkom Riekom Macharom. Obe strany pritom útočili na civilistov na etnických hraniciach.

Kiirova vláda a OSN vyhlásili v niekoľkých častiach krajiny stav hladomoru; nedostatkom potravín trpí takmer polovica obyvateľov 5,5-miliónového Južného Sudánu.

Pápež vo februári vyhlásil, že si praje, aby s ním do tejto prevažne kresťanskej krajiny išiel aj cantenburský arcibiskup Justin Welby, hlava anglikánskej cirkvi vo svete.