Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kardinál Parolin označil írske referendum za porážku pre ľudstvo

Pietro Parolin, archívne foto Foto: TASR/AP

Manželstvá gejov a lesieb podporilo 62,1 percenta hlasujúcich, čo predstavuje viac ako 1,2 milióna voličov.

Vatikán 27. mája (TASR) - Írske referendum o legalizácii homosexuálnych sobášov "nie je iba porážkou kresťanských princípov, ale aj porážkou pre ľudstvo," domnieva sa vatikánsky štátny tajomník, kardinál Pietro Parolin. Informovala o tom agentúra DPA na základe dnešného spravodajstva Rádia Vatikán.

Parolin zastáva druhú najvyššiu vatikánsku funkciu po pápežovi Františkovi, jeho úrad je niekedy označovaný aj ako "vatikánsky premiér".

"Tieto výsledky ma veľmi zarmútili. Pravdaže, ako povedal dublinský arcibiskup, cirkev musí vziať túto skutočnosť do úvahy, ale v tom zmysle, že - podľa môjho názoru - musí zdvojnásobiť svoje odhodlanie a snažiť sa kázať evanjelium," povedal Parolin v utorok večer novinárom.

Írski voliči v sobotu veľkou väčšinou hlasov schválili v referende návrh na legalizáciu homosexuálnych manželstiev. Írsko sa tak stalo prvým štátom na svete, ktoré rozhodlo o uzákonení homosexuálnych sobášov na základe referenda.

Manželstvá gejov a lesieb podporilo 62,1 percenta hlasujúcich, čo predstavuje viac ako 1,2 milióna voličov, priblížili noviny Irish Times.

Proti hlasovalo zhruba 38 percent, teda približne 734.000 účastníkov referenda. Na plebiscite sa zúčastnilo 60,5 percenta oprávnených voličov.

Tradične katolícke Írsko dekriminalizovalo homosexualitu ako posledná západoeurópska krajina v roku 1993 a pred štyrmi rokmi zlegalizovalo registrované partnerstvá dvojíc rovnakého pohlavia.