Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Vatikán pripravuje reakciu na obvinenia, že pápež kryl zneužívanie

Pápež František na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Arcibiskup Carlo Maria Vigano vyzval minulý mesiac pápeža vo svojom 11-stranovom liste, aby v dôsledku McCarrickovej kauzy odstúpil.

Vatikán 10. septembra (TASR) - Vatikán pripravuje reakciu na obvinenia, že pápež František kryl bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, obvineného zo sexuálneho zneužívania.

"Svätá stolica koncipuje možné a nevyhnutné vysvetlenia" ohľadom obvinení, píše sa v pondelkovom vyhlásení Rady kardinálov. Deväťčlenné zoskupenie, ktoré radí pápežovi pri interných reformách cirkvi, vyjadrilo s Františkom "plnú solidaritu".

Arcibiskup Carlo Maria Vigano vyzval minulý mesiac pápeža vo svojom 11-stranovom liste, aby v dôsledku McCarrickovej kauzy odstúpil. Vigano totiž podľa televízie CBS tvrdí, že pápeža v roku 2013 informoval o podozreniach z pohlavného zneužívania vznesených voči tomuto prominentnému americkému duchovnému, ale František vo veci nepodnikol nijaké kroky.

V júli tohto roku však pápež prijal McCarrickovu rezignáciu a nariadil mu "žiť v modlitbe a pokání". Emeritný washingtonský arcibiskup takisto dostal zákaz akéhokoľvek verejného vystupovania a musí zostať v dome, ktorý mu cirkev určila.

K tomuto kroku pápež pristúpil po tom, ako americké cirkevné vyšetrovacie inštitúcie dospeli k záveru, že obvinenie, že McCarrick zneužíval mladistvého, je založené na dôveryhodných informáciách.

Osemdesiatosemročný McCarrick bol predtým jedným z najvyššie postavených predstaviteľov katolíckej cirkvi v USA.

Pápež František odmietol koncom augusta potvrdiť alebo poprieť tvrdenia niekdajšieho veľvyslanca Vatikánu v Spojených štátoch Vigana o tom, že hlavu katolíckej cirkvi ešte v roku 2013 informoval o podozreniach zo sexuálneho zneužívania voči McCarrickovi.

Pápež počas návratu z návštevy Írska povedal, že vyhlásenie Vigana "hovorí za seba" a že on ho nebude komentovať. Dodal, že jeho dokument čítal a dôveruje novinárom, pokiaľ ide o ich úsudok. "Nepoviem o tom ani slovo," zdôraznil.