Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vatikán skritizoval film, ktorý obhajuje vojnového pápeža Pia XII.

Pápež Pius XII. s prsteňom sv.Petra na archívnej snímke z 15.februára 1945 z Vatikánu. Foto: TASR/AP Photo

Nový taliansky film, ktorý sa zastáva kontroverzného pápeža Pia XII., stojaceho na čele rímskokatolíckej cirkvi počas druhej svetovej vojny, sa stretol s nepochopením Vatikánu.

Vatikán 3. marca (TASR) - Nový taliansky film, ktorý sa zastáva kontroverzného pápeža Pia XII., stojaceho na čele rímskokatolíckej cirkvi počas druhej svetovej vojny, sa stretol s nepochopením Vatikánu a viacerých talianskych katolíckych médií. Informácie priniesla dnes agentúra Reuters.

V snímke s názvom "Shades of Truth" (Odtiene pravdy) fiktívny súčasný americký novinár mení svoj kritický pohľad na pápeža Pia XII. po tom, ako uskutoční prieskum v Izraeli, Ríme a inde v Európe.

Po pondelňajšom premietnutí filmu v Ríme bola snímka, označujúca pápeža Pia XII. za "najviac nepochopenú osobu 20. storočia", všeobecne kritizovaná.

Polooficiálne vatikánske noviny L'Osservatore Romano zhodnotili počin talianskej režisérky Liany Marabiniovej ako "naivný", pričom mu "chýbala vierohodnosť" a bol "úprimne neohrabaným pokusom", ako sa obhajovať vojnového pápeža.

Podľa talianskeho katolíckeho časopisu Famiglia Cristiana film iba ublíži už aj tak naštrbenej Piovej reputácii, pretože je príliš ospravedlňujúci a nezakladá sa na historických dokumentoch.

Pápež Pius XII. stál na čele rímskokatolíckej cirkvi od roku 1939 do 1958 a dodnes zostáva kontroverznou postavou cirkevných dejín. Jeho kritici tvrdia, že "vojnový" pápež zlyhal, keď nedokázal dostatočne využiť svoje postavenie, aby upozornil na vyhladzovanie židov nacistami.

Vatikán však trvá na tom, že Pius XII. aktívne pracoval v zákulisí, aby zachránil tisíce židov a nehovoril o tejto problematike verejne zo strachu, že by jeho slová mohli viesť k ešte väčšiemu počtu obetí.

Marabiniová by rada uviedla rozporuplnú snímku "Shades of Truth" aj na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes, ktorý sa uskutoční na Francúzskej riviére od 13. do 24. mája.