Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sudca odročil proces s aktérmi škandálu Vatileaks 2

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obžalovaným z odcudzenia dôverných dokumentov o finančných pomeroch Svätej stolice hrozí v prípade usvedčenia maximálne osem až desať rokov väzenia.

Vatikán 30. novembra (TASR) - Vatikánsky sudca vyhovel dnes žiadosti obhajoby a odročil o týždeň ďalšie pokračovanie procesu s päticou aktérov škandálu Vatileaks 2. Obžalovaným z odcudzenia dôverných dokumentov o finančných pomeroch Svätej stolice hrozí v prípade usvedčenia maximálne osem až desať rokov väzenia.

Kontroverzne vnímaný súdny proces sa začal vo Vatikáne 24. novembra. Dnes sa malo konať druhé pojednávanie, ale sudca ho po približne 15 minútach odročil na 7. decembra, uviedla agentúra AP.

O odročenie požiadal nový právny zástupca jednej z obžalovaných, ktorý požadoval viac času na prípravu obhajoby, keďže sa celého prípadu ujal len koncom minulého týždňa. Obhajca dostal päť dní na preštudovanie prípadu a vznesenie prípadných námietok.

Pred vatikánskym súdom sa zodpovedajú dvaja talianski investigatívni novinári - Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi -, ako aj ich traja informátori, niekdajší členovia komisie pre skúmanie hospodárskych a správnych štruktúr Vatikánu (Cosea). Jedným z nich je aj vysokopostavený španielsky prelát Lucio Ángel Vallejo Balda.

Vinu obžalovaných posúdia traja vatikánski sudcovia, ktorí nie sú príslušníkmi duchovného stavu.

Dvojici novinárov hrozí maximálne osemročné odňatie slobody za to, že vo svojich knihách kriticky naladených voči Vatikánu zverejnili utajované skutočnosti získané od informátorov.

Zvyšní traja obžalovaní - kňaz Balda, jeho laický pobočník Nicolo Maio a členka pápežskej komisie Francesca Chaouquiová - môžu byť odsúdení až na desať rokov väzenia. Okrem prezradenia vatikánskych štátnych tajomstiev totiž čelia aj obvineniu z vytvorenia zločineckej organizácie.

Súdny proces vyvolal odmietavé reakcie zo strany medzinárodných novinárskych organizácií, ktoré požadovali stiahnutie obvinení voči dvojici žurnalistov s odvolaním sa na demokratické právo na slobodu tlače.