Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

V centre liturgie Veľkého piatku vo Vatikáne bolo uctievanie kríža

Pápež František leží na zemi počas modlitby v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne počas obradov Veľkého piatka na uctenie Kristovej smrti na kríži 29. marca 2013. Foto: TASR/AP

Tradičná Krížová cesta sa na Veľký piatok začala pred Koloseom v Ríme. Na večernej ceremónii s pápežom Františkom sa pri rímskej pamätihodnosti zúčastnili tisícky veriacich.

Vatikán 29. marca (TASR) - Pápež František na dnešnej bohoslužbe v Bazilike svätého Petra pripomenul utrpenie a smrť Ježiša. V centre liturgie Veľkého piatku bolo uctievanie kríža. Na ceremónii sa zúčastnili početní kardináli, biskupi, ako aj diplomati akreditovaní pri Svätej stolici.

Tradičná Krížová cesta sa dnes - na Veľký piatok - začala pred Koloseom v Ríme. Na večernej ceremónii s pápežom Františkom, ktorého zvolili 13. marca, sa pri rímskej pamätihodnosti zúčastnili tisícky veriacich, pútnikov a turistov.

Texty na 14 zastaveniach pripravili tohto roku mladí ľudia z Libanonu. Na Krížovej ceste sa zúčastní aj patriarcha maronitskej katolíckej cirkvi kardinál Bišára Ráí, informovala tlačová agentúra APA.

Veľký drevený kríž budú striedavo niesť mladí ľudia, seminaristi a rádové sestry z Blízkeho východu, Indie, Číny, Afriky a Latinskej Ameriky.

Pred začiatkom Krížovej cesty pápež na bohoslužbe v Bazilike svätého Petra pripomenul utrpenie a smrť Ježiša. V centre liturgie Veľkého piatku bolo uctievanie kríža.