Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Vatikán vráti Grécku tri fragmenty mramorových sôch z Parthenónu

Na archívnej snímke sa pápež František na pravoslávnom arcibiskupstve v Aténach v Grécku stretol s arcibiskupom Atén Hieronymom II. Foto: TASR/AP

Grécke ministerstvo kultúry privítalo túto reštitúciu a vo vyhlásení uviedlo, že oceňuje pápežovo "duchovné a bratské gesto voči gréckej pravoslávnej cirkvi".

Rím/Vatikán/Atény 16. decembra (TASR) - Pápež František vráti pravoslávnemu arcibiskupovi Atén tri fragmenty mramorových sôch z Parthenónu, ktoré sa uchovávajú vo Vatikánskych múzeách. Ako v piatok podľa agentúry ANSA, monitorovanej agentúrou TASR, oznámila Svätá stolica, stane sa tak na znak priateľstva a ekumenického dialógu.

Pápež "sa rozhodol darovať Hieronymovi II., arcibiskupovi Atén a celého Grécka, tri fragmenty Parthenónu, ktoré sa po stáročia starostlivo uchovávali v pápežských zbierkach a Vatikánskych múzeách," uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu, v ktorom sa nepíše, kedy dôjde k odovzdaniu artefaktov.

Toto gesto je konkrétnym prejavom "úprimnej túžby pokračovať v ekumenickej ceste svedectva pravdy," píše sa vo vyhlásení.

Grécke ministerstvo kultúry privítalo túto reštitúciu a vo vyhlásení uviedlo, že oceňuje pápežovo "duchovné a bratské gesto voči gréckej pravoslávnej cirkvi".

Pápež, ktorý sa koncom roka 2021 počas svojej cesty do Grécka stretol s arcibiskupom Hieronymom II., urobil z medzináboženského a ekumenického dialógu ústrednú tému svojho pontifikátu, pripomenula agentúra AFP.

Parthenón, ktorý sa nachádza na Akropole v Aténach, je jednou z najznámejších antických pamiatok na svete a je zapísaný na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. V starovekom Grécku bol chrám zasvätený bohyni Aténe, potom sa premenil na kresťanský chrám a neskôr na mešitu.

Bohoslužobným miestom už nie je, pretože bol čiastočne zničený počas obliehania mesta Benátčanmi v roku 1687. Potom bol vyrabovaný a fragmenty z neho možno nájsť v mnohých významných múzeách sveta.

Grécko chce dosiahnuť vrátenie týchto pamiatok – napr. od začiatku 20. storočia žiada Britské múzeum v Londýne o vrátenie dvoch majstrovských diel vrátane 75-metrového vlysu, zatiaľ však bez úspechu. Snaží sa dosiahnuť i vrátenie ďalších fragmentov vystavených v iných múzeách vo svete.

Vatikán už v roku 2008 vrátil Grécku fragment zo severného vlysu Parthenónu, ktorý mu bol darovaný začiatkom 19. storočia.