Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vatikán vyhnal bezdomovcov cez deň z Námestia sv. Petra

Námestie sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP Photo

V rímskych uliciach v okolí Vatikánu sa po zvolení pápeža Františka do čela katolíckej cirkvi v roku 2013 zdržiavalo čoraz viac bezdomovcov.


Vatikán 21. septembra (TASR) - Bezdomovci sa už za bieleho dňa nebudú môcť zdržiavať na Námestí sv. Petra a v okolí Vatikánu. Tamojšie bezpečnostné zložky ich dnes odtiaľ vyhnali s odvolaním sa bezpečnostné dôvody, na zachovanie verejného poriadku a dodržiavanie hygienických predpisov. V nočných hodinách sa tam ľudia bez prístrešku nad hlavou budú môcť vrátiť.

O opatrení informovali už pápeža Františka, oznámil vatikánsky hovorca Greg Burke.

V rímskych uliciach v okolí Vatikánu sa po zvolení pápeža Františka do čela katolíckej cirkvi v roku 2013 zdržiavalo čoraz viac bezdomovcov. Z iniciatívy hlavy katolíckej cirkvi pre nich v okolí Námestia sv. Petra zriadili bezplatné sprchy, ale aj holičské a kadernícke služby. V nočných hodinách tam prespáva aj sto ľudí v spacích vakoch. V poslednom čase sa tam však množili prípady fyzických a verbálnych konfliktov medzi podnapitými bezdomovcami.

Opatrenie Svätej stolice sa uskutočnilo po žiadosti talianskych orgánov o odstránenie bezdomovcov s cieľom zabezpečiť čistotu Námestia sv. Petra a jeho okolia, kde denne zavítajú rádovo desaťtisíce turistov.