Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Väzeň z Ohia sa pred popravou chce stať darcom orgánov

Ronald Phillips Foto: TASR/AP

Odborníci sa obávajú, že takéto praktiky by mohli viesť k tomu, že sudcovia a poroty by asi častejšie vynášali rozsudky smrti. Problémy vyvoláva predstava, že väzňov by používali na "náhradné diely".

Columbus 15. novembra (TASR) - Problematické morálne i medicínske otázky vyvolala v Spojených štátoch požiadavka na smrť odsúdeného vraha dieťaťa, ktorý chce darovať svoje orgány. Informovala dnes o tom agentúra AP.

Vykonanie rozsudku nad 40-ročným Ronaldom Phillipsom, ktorého mali usmrtiť smrtiacou injekciou, odložil v stredu - ani nie deň pred popravou - republikánsky guvernér Ohia John Kasich.

Guvernér sa totiž rozhodol zaoberať Phillipsovou žiadosťou: väzeň chce pred smrťou darovať príbuzným obličku. Kasich povedal, že je otvorený možnosti, aby Phillips pred popravou daroval obličku alebo iný orgán, ktorý nie je životne dôležitý. Zdá sa však, že vylučuje posmrtné darovanie orgánov.

Niektorí lekárski experti i iní ľudia varovali, že po chemickej poprave môžu byť orgány nepoužiteľné. Tiež im veľmi prekáža perspektíva, že väzni odsúdení na smrť budú chcieť darovať orgány. Dokonca aj v tom prípade, ak by pacienti zo zoznamu čakateľov zomreli.

Transplantácia obličky
Foto: TASR/AP


Odborníci sa tiež obávajú, že takéto praktiky by mohli viesť k tomu, že sudcovia a poroty by pravdepodobne častejšie vynášali rozsudky smrti. Problémy vyvoláva aj predstava, že väzňov by používali na "náhradné diely".

Arthur Caplan, odborník na lekársku etiku z Newyorskej univerzity, hovorí, že darovanie orgánov je nezlučiteľné s cieľmi, ktoré sa dosahujú trestom.

"Je to neetické, pretože toto je muž, ktorého popravia za znásilnenie a zabitie trojročného dieťaťa. Ak darujete svoje orgány, je to forma vykúpenia," uviedol Caplan. Dodal, že trest a darovanie orgánov sa k sebe nehodia. Vyjadril názor, že z ľudí, ktorí dostali trest smrti, nikto nechce robiť hrdinov.

V Spojených štátoch sa už stalo, že väzni v celách smrti sa stali darcami. Väzeň zo štátu Delaware daroval v roku 1995 obličku matke, hoci jeho poprava nemala byť uskutočnená v blízkom čase.

V roku 1996 najvyšší súd v americkom štáte Alabama zastavil popravu väzňa, aby mohol darovať obličku chorému bratovi. Jeho súrodenec však bol príliš chorý na operáciu a neskôr zomrel.

Žiadosti väzňov - aby sa mohli stať darcami orgánov - boli v iných amerických štátoch zamietnuté vrátane Texasu. Vždy išlo o darovanie orgánov, ktoré neboli životne dôležité, a nie napríklad srdce.