Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Väznená nemecká novinárka a prekladateľka zostáva v Turecku za mrežami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V zdôvodnení verdiktu tureckej justície sa uvádzajú obavy z úteku podozrivej obvinenej, ktorej v procese naplánovanom od 11. októbra hrozí dlhoročný trest väzenia.

Istanbul/Mníchov 23. Augusta (TASR) - Nemecká novinárka a prekladateľka tureckého pôvodu Mešale Toluová-Čorluová (33), ktorú pre podozrenie z teroristických aktivít zadržali v Turecku 30. apríla a uväznili 5. mája, tam zostáva aj po preskúmaní verdiktu tamojšou justíciou.

Rozhodlo sa o tom dnes v Istanbule, informovali Bavorský rozhlas s odvolaním sa na jej právnu zástupkyňu, ako aj rozhlasová stanica Deutsche Welle či internetové vydanie mienkotvorného denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

V zdôvodnení verdiktu tureckej justície sa uvádzajú obavy z úteku podozrivej obvinenej, ktorej v procese naplánovanom od 11. októbra hrozí dlhoročný trest väzenia.

Nemecký rezort zahraničných vecí sa angažoval za prerušenie vyšetrovacej väzby uvalenej na ženu, ktorá má síce turecké korene, avšak od roku 2007 disponuje iba občianstvom Nemecka, avšak neuspel.

Prepustenie väznenej rodáčky z Ulmu v spolkovej krajine Bádensko-Wurttembersko, ktorej manžel, turecký občan, je za mrežami už od začiatku apríla, požadovala neúspešne aj medzinárodná novinárska organizácia Reportéri bez hraníc.

V procese, ktorý by mal trvať dva dni, bude žalobe čeliť popri Toluovej-Čorluovej ešte ďalších 17 ľudí, ktorí sa mali dopustiť propagácie terorizmu a členstva v teroristickej organizácii.