Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Väzneného opozičného politika v Tunisku odsúdili na ďalšie tri roky

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Ghannúší patrí medzi hlavných kritikov tuniského prezidenta Kaísa Saída. V súčasnosti si odpykáva 15-mesačný trest odňatia slobody za obvinenia súvisiace s terorizmom.

Tunis 2. februára (TASR) - Väznený líder tuniskej opozičnej strany Hnutie obnovy (an-Nahda) Rášid Ghannúší bol vo štvrtok odsúdený na ďalšie tri roky väzenia za nezákonné financovanie svojej strany. Uviedol to jeho právnik Sami Triki, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ghannúší patrí medzi hlavných kritikov tuniského prezidenta Kaísa Saída. V súčasnosti si odpykáva 15-mesačný trest odňatia slobody za obvinenia súvisiace s terorizmom.

Súd ho vo štvrtok uznal vinným z prijímania "zahraničného financovania" pre stranu Hnutie obnovy, povedal Triki. Na tri roky odňatia slobody bol v tom istom prípade v neprítomnosti odsúdený aj Ghannúšího zať, bývalý minister zahraničných vecí Rafík Abdassalám.

Súd zároveň nariadil opozičnému Hnutiu obnovy zaplatiť pokutu 1,17 milióna dolárov.

Ghannúší (82), bývalý predseda parlamentu, bol zatknutý vlani v apríli za podnecovanie násilia a sprisahanie proti bezpečnosti štátu po tom, čo povedal, že odstránenie odlišných politických názorov ľavicových alebo islamistických strán by mohlo v Tunisku viesť k "občianskej vojne", pripomína AFP.

Za obvinenia súvisiace s terorizmom ho súd odsúdil vlani v máji na 12 mesiacov väzenia, ktoré mu v októbri po odvolaní predĺžil na 15 mesiacov. Ghannúší tvrdí, že obvinenia voči nemu boli politicky motivované.