Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Väznený nacionalista Girkin chce kandidovať v prezidentských voľbách

Igor Girkin. Foto: TASR/AP

Girkin známy aj pod prezývkou Strelkov uviedol v auguste z väzenia, že by bol lepším prezidentom než Vladimir Putin.

Moskva 19. novembra (TASR) - Väznený ruský nacionalistický bloger a kritik vojenskej stratégie Kremľa na Ukrajine Igor Girkin v sobotu oznámil že, má v úmysle kandidovať v budúcoročných ruských prezidentských voľbách a svojich podporovateľov vyzval, aby začali zbierať podpisy pre jeho kandidatúru. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Girkin známy aj pod prezývkou Strelkov uviedol v auguste z väzenia, že by bol lepším prezidentom než Vladimir Putin, ktorého opísal ako príliš milého. Jeho vyjadrenia boli vtedy podľa Reuters pretkané iróniou.

Spravodajský účet SOTA na sociálnej sieti Telegram zverejnil video s Olegom Nelzinom, ktorý sa predstavil ako podpredeseda skupiny nazvanej Hnutie za Strelkova. Ten vo videu číta na tlačovej konferencii z listu, v ktorom Girkin inštruuje svojich stúpencov, aby si založili centrálu a začala zbierať podpisy pre jeho kandidatúru.

Girkin je bývalým lídrom Ruskom podporovaných separatistov na východe Ukrajiny. Ruské úrady ho zadržali júli po sérii kritických vyjadrení voči Putinovi a obvinili ho z verejného vyzývania na extrémizmus. V prípade uznania viny mu hrozí až päťročné väzenie.

V roku 2022 Girkina ako jedného z troch zodpovedných mužov v Holandsku odsúdili na doživotie za zostrelenie letu MH17 spoločnosti Malaysia Airlines nad Ukrajinou v roku 2014.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Putin má medzi voličmi bezprecedentnú podporu a s veľkým náskokom voľby vyhrá, ak bude kandidovať.