Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vďaka programu EÚ budú žiaci v školách opäť dostávať mlieko a ovocie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V rámci tohto programu sa každý školský rok z rozpočtu EÚ vyhradí 150 miliónov eur na ovocie a zeleninu a 100 miliónov eur na mlieko a mliečne výrobky.

Brusel 3. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že s novým školským rokom sa v školách v krajinách Európskej únie znovu zavádza program na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka.

Súčasťou školského programu EÚ, ktorého cieľom je podporovať zdravé stravovacie návyky detí, budú distribúcia ovocia, zeleniny a mliečnych výrobkov, ako aj osobitné vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť informovanosť žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny.

V predošlom školskom roku 2017/18 vďaka čoraz vyššiemu počtu zúčastnených škôl malo z tejto iniciatívy v oblasti zdravého stravovania osoh už vyše 30 miliónov detí v celej Európskej únii.

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan v tejto súvislosti poznamenal, že pre školákov je dôležité vedieť, odkiaľ potraviny pochádzajú, a oboznámiť sa s ťažkou prácou, ktorá s tým súvisí.

"Vďaka školským programom Európskej únie sa deti dozvedia niečo viac o poľnohospodárstve a výrobe potravín, ochutnajú kvalitné výrobky a pocítia prínos z ich výživových hodnôt," opísal situáciu.

V rámci tohto programu sa každý školský rok z rozpočtu EÚ vyhradí 150 miliónov eur na ovocie a zeleninu a 100 miliónov eur na mlieko a mliečne výrobky.

Účasť na programe je dobrovoľná, avšak zapojiť sa rozhodli - či už do celého programu alebo len jeho časti - všetky členské štáty EÚ. Národné prídely pre všetkých 28 členských štátov, ktoré sa do programu v školskom roku 2018/19 zapoja, boli schválené a prijaté Európskou komisiou v marci 2018. Členské štáty majú možnosť dofinancovať tento program aj z prostriedkov vlastnej pomoci.

Výber rozdávaných výrobkov rešpektuje zdravotné a environmentálne hľadiská, sezónnosť, rôznorodosť a dostupnosť. Členské štáty môžu v jeho rámci podporiť nákup miestnych alebo regionálnych produktov, ekologické výrobky a krátke dodávateľské reťazce.

Spravodajca TASR Jaromír Novak