Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vdova po Ransdorfovi adresovala otvorený list českému premiérovi

Na archívnej snímke Miloslav Ransdorf Foto: Archív TASR/ČTK

Miloslav Ransdorf náhle zomrel 22. januára v Prahe vo veku 62 rokov.

Praha 1. februára (TASR) - O prešetrenie okolností, ktoré viedli k úmrtiu českého europoslanca Miloslava Ransdorfa požiadala predsedu vlády ČR Bohuslava Sobotku v otvorenom liste vdova po zosnulom Vlasta Ransdorfová.

"Obraciam sa na Vás so žiadosťou, aby ste z titulu svojej funkcie prešetril všetky udalosti, ktoré viedli k úmrtiu môjho manžela. Žiadam Vás, aby ste inicioval rokovania so Švajčiarskou konfederáciou o tzv. švajčiarskej kauze, ktorej verziu poznáte z verejnoprávnych objektívnych českých médií," hovorí sa v úvode listu zverejneného na webovej adrese ransdorfmiloslav.com.

Europoslancova manželka vymenúva v liste desať otázok, na ktoré by sa český premiér mal spýtať švajčiarskych predstaviteľov. Je medzi nimi aj otázka, prečo tamojšia banka odmietla s jej manželom rokovať, aj keď mal plnú moc od klienta a skutočne tam cestoval nadviazať kontakt.

"Manžel v banke žiadne dokumenty nepredložil (nebolo komu), nikto z pracovníkov banky ich nevidel. Nikto z banky teda nemohol vidieť, či sú jeho dokumenty pravé alebo nie. Dokumenty mal stále pri sebe, predložil ich až privolanej polícii na jej okrsku," píše Vlasta Ransdorfová na margo decembrových udalostí v Zürichu.

Pisateľka súčasne žiada zverejnenie záberov bezpečnostných kamier z banky a sťažuje si na fakt, že jej manžel nemohol kontaktovať ani príbuzných, ani zástupcu českej strany či Európskeho parlamentu. Preverenie okolností, ktoré viedli k Ransdorfovmu úmrtiu, považuje za potrebné aj kvôli zhoršeniu jeho zdravotného stavu po tom, čo mu švajčiarska polícia odmietla po zadržaní poskytnúť dostatok liekov na cukrovku a vysoký tlak.

"Predovšetkým mu vôbec nezabezpečila nočný inzulín, miestny lekár ho nemal k dispozícii. Manžel ho mal v automobile, požiadal policajtov, aby mu ho priniesli zo zaparkovaného vozidla, ale policajti ho vraj v aute nemohli nájsť," napísala v otvorenom liste českému premiérovi Vlasta Ransdorfová. Zároveň poznamenala, že ani na trojnásobné zvonenie Ransdorfa, ktorému sa priťažilo, nikto nereagoval a jej manžel tak zostal bez potrebných liekov.

Autorka listu poukazuje na údajne nátlakový a nevyberavý spôsob, akým sa k jej manželovi správal predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a pýta sa: "Na čo máme štátne orgány, Listinu základných práv EÚ a Dohovor o ľudských právach Rady Európy, keď si k českému občanovi dovolia v civilizovanej cudzine správať sa ako k psovi?"

Ransdorfová medializáciu prípadu zo Švajčiarska označuje za mediálnu "štvanicu" a vyzýva premiéra Sobotku, aby sa s plným nasadením venoval objasneniu kauzy, ktorá podľa jej názoru skrátila život jej manžela.

Europoslanci si minútou ticha uctili pamiatku zosnulého českého kolegu Ransdorfa

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) začali dnes svoje februárové plenárne zasadnutie v Štrasburgu minútou ticha za zosnulého českého europoslanca Miloslava Ransdorfa.

Ransdorf zomrel 22. januára vo veku 62 rokov. V zákonodarnom zbore EÚ bol členom politickej skupiny Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice - Severská zelená ľavica (GUE/NGL). Prvé kontakty s europarlamentom mal v roku 2003 ako pozorovateľ za Českú republiku. Po vstupe Českej republiky do EÚ sa stal plnoprávnym poslancom EP.

V Európskom parlamente okrem toho zastával funkciu podpredsedu výboru pre priemysel, výskum a energetiku, bol členom Delegácie pri parlamentnom zhromaždení EURONEST a Delegácie pri parlamentnom výbore pre pridruženie EÚ – Ukrajina.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz poslancom pripomenul, že Randsdorf bol doktorom filozofie a autorom viacerých kníh, okrem iného aj o histórii reformácie či o Karlovi Marxovi.

Schulz v mene EP vyjadril hlbokú ľútosť nad touto stratou.