Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Večernje Novosti: NATO pri bombardovaní Srbska použilo neznámu látku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa novín to vyplýva zo správy Štábu civilnej ochrany Moravického okruhu, ktorá bude čoskoro predložená koordinačnému orgánu vlády.

Belehrad 31. júla (TASR) - Severoatlantická aliancia použila počas bombardovania Srbska v roku 1999 "neznámu látku". Informoval o tom v utorok spravodajský server B92.net s odvolaním sa na noviny Večernje Novosti.

Podľa novín to vyplýva zo správy Štábu civilnej ochrany Moravického okruhu, ktorá bude čoskoro predložená koordinačnému orgánu vlády. Tento orgán bol zriadený na zistenie následkov 78 dní trvajúceho bombardovania Srbska v roku 1999 zo strany NATO. Správa Štábu civilnej ochrany opisuje podrobnosti týkajúce sa činností letectva NATO.

V jednom z dokumentov sa uvádza, že 8. a 9. apríla 1999 lietadlá NATO rozprašovali nad celým mestom Gornji Milanovac žltý prášok neznámeho pôvodu. Po niekoľkých dňoch nasledovalo rozprašovanie malých kryštálov, ktoré spôsobili alergické reakcie u ľudí.

"Pamätám si, že ľudia si všimli jemné kryštály veľkosť zrnka cukru na svojich poliach," uviedol vyšetrovateľom obyvateľ dediny Donji Branetiči. Vysvetlil, že pri kontakte s kryštálmi došlo k slzeniu a svrbeniu kože. "Počul som, že ľudia v obci Brusnica mali podobné problémy. Jedna žena, ktorá zbierala seno, skončila s vyrážkami, keď jej kryštály padali na ruky, nohy a tvár," dodal.

Vzorky týchto kryštálov boli odoslané na vojenskú kliniku v Belehrade na chemické a toxikologické testy. Prvým zistením tejto inštitúcie bolo, že "neboli nájdené žiadne toxické látky zo skupiny chemických zbraní".

Toto však nebolo všetko. V správe sa uvádza aj nasledovné: "S použitím infračervenej spektrometrie sa zistilo, že ide o syntetický uhľovodíkový polymér neznámeho spektra, to znamená, že neznámu molekulu."

Zároveň fytopatológovia z Inštitútu pre výskum ovocia v meste Čačak identifikovali stopy extrémne neobvyklých chorôb rastlín. Bezprostredne po bombardovaní niekoľko lesov v pohoriach Zlatibor a Tara bez zjavnej príčiny náhle odumrelo. Stalo sa to údajne v tých oblastiach, kde NATO použilo neznámu látku.