Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Veci verejné popreli to, že polícia chce zaistiť milióny z ich konta

Hovorkyňa VV Šárka Janouchová uviedla, že o žiadnom zhabaní peňazí zo svojho konta strana nevie.

Praha 28. novembra (TASR) - Česká protikorupčná polícia vydala príkaz na zaistenie 3,9 milióna korún z konta parlamentnej politickej strany Veci verejné (VV). Kauza vraj súvisí so stíhaním obchodníkov s pohonnými hmotami, ktorí mali štát obrať na daniach o 230 miliónov korún. V utorok polícia v tejto súvislosti zadržala 15 osôb, medzi nimi aj sponzora VV Daniela Musila, informoval internetový server iDNES.cz.

Hovorkyňa VV Šárka Janouchová však dnes v reakcii pre server uviedla, že o žiadnom zhabaní peňazí zo svojho konta strana nevie. "Vieme o tej informácii, preverili sme si ju a nezakladá sa na pravde," vyhlásila.

Podľa slov hovorcu protikorupčnej polície Jaroslava Ibeheja sedem z 15 zadržaných už obvinili z trestného činu krátenia daní, poplatkov a podobných povinných platieb, časť z nich z legalizácie výnosov z trestnej činnosti. Ostávajúcich osem osôb je už na slobode.

Polícia realizovala niekoľko domových prehliadok a z viacerých bankových účtov zaistila 30 miliónov korún, ako aj vozidlá a asi 1,7 milióna korún v hotovosti.

Líder VV, exminister vnútra Radek John, už v utorok reagoval na Musilovo zadržanie slovami, že nejde o hlavného sponzora strany. Súčasne poznamenal, že strana nedostala žiadne finančné prostriedky od Musilovej firmy, spájanej s predajom pohonných hmôt, takže kauza sa Vecí verejných netýka.