Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VEDCI: Nutričná hodnota rastlinných mliek nezodpovedá kravskému mlieku

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kravské mlieko je dôležitým zdrojom vápnika a vitamínu D. Cieľom novej štúdie bolo posúdiť, či rovnakú výživu poskytujú aj vegánske produkty.

Londýn 26. júla (TASR) - Čoraz viac ľudí namiesto kravského mlieka pije jeho alternatívy vyrobené z rastlinných zdrojov, ako sú ovos, sója alebo mandle. Vedci spotrebiteľov upozorňujú, aby sa viac zameriavali na ich nutričnú hodnotu. TASR informuje podľa denníka The Independent.

Kravské mlieko je dôležitým zdrojom vápnika a vitamínu D. Cieľom novej štúdie bolo posúdiť, či rovnakú výživu poskytujú aj vegánske produkty. Vitamín D pomáha regulovať množstvo vápnika a fosforu v tele, ktoré sú potrebné pre zdravý vývoj kostí, zubov a svalov.

Predbežné zistenia novej štúdie boli prezentované v pondelok na výročnom stretnutí Výživa 2023 Americkej spoločnosti pre výživu v Bostone a zatiaľ ešte neboli recenzované. Podľa štúdie iba 12 percent alternatívnych produktov kravského mlieka obsahovalo porovnateľné alebo väčšie množstvo troch skúmaných živín: vápnika, vitamínu D a bielkovín.

Vedci vychádzali z nutričných informácií na etiketách pre 233 alternatívnych produktov rastlinného mlieka od 23 rôznych výrobcov. Pre každý produkt použili program výpočtu živín na odhadnutie úplných informácií.

Potom porovnali nutričný obsah rôznych produktov v rovnakej kategórii medzi sebou (napríklad mandľové, ovsené a sójové mlieko) a s kravským mliekom. V porovnaní s kravským mliekom malo iba 28 rastlinných alternatív podobné alebo vyššie hodnoty vápnika, vitamínu D a bielkovín. Štúdia tiež zistila, že 76 percent produktov na báze ovsa, 69 percent sójových a 66 percent na báze mandlí bolo obohatených o vápnik aj vitamín D.

"Naše zistenia poukazujú na potrebu zabezpečiť, aby si spotrebitelia uvedomovali, že mnohé alternatívne produkty rastlinného mlieka na dnešnom trhu nie sú nutrične ekvivalentné kravskému mlieku. Požiadavky na označovanie výrobkov a stravovacie poradenstvo môžu byť užitočné pri varovaní a vzdelávaní spotrebiteľov," povedala Abigail Johnsonová, riaditeľka Koordinačného centra pre výživu z Minnesotskej univerzity.

Britská Národná zdravotná služba (NHS) považuje kravské mlieko a mliečne výrobky za najlepší zdroj bielkovín a vápnika. Za ich dobrú alternatívu považuje aj nesladené výrobky zo sóje obohatené vápnikom.