Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

TÝŽDEŇ VO VEDE: Skúmali správanie opíc a odfotografovali exoplanétu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedecká štúdia v časopise Animals sa venovala zmenám v správaní nížinných goríl, viacerých druhov šimpanzov a paviánov po opätovnom otvorení zoologických záhrad.

Svet 9. septembra (TASR) - Uplynulý týždeň bol vo svete vedy a techniky opäť bohatý na nové objavy a zaujímavé informácie. Vedci zhotovili prvé zábery planéty mimo našej slnečnej sústavy, prestali vykonávať merania na niektorých švajčiarskych ľadovcoch a skúmali zmenu správania u primátov po pandémii koronavírusu. TASR prináša súhrn najnovších informácií z vedy a techniky.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba (JWST) zachytil svoje prvé zábery planéty mimo našej slnečnej sústavy. Je na nich exoplanéta HIP 65426 b. Ide o plynnú planétu bez tuhého jadra, ktorá je neobývateľná.

Exoplanéta HIP 65426 b je šesť až dvanásťkrát ťažšia ako Jupiter a má zhruba 15 až 20 miliónov rokov. Je teda oveľa mladšia ako Zem, ktorá má 4,5 miliardy rokov.

JWST začal fungovať vlani v decembri vo vzdialenosti približne 1,6 milióna kilometrov od Zeme. NASA jeho prvé zábery zverejnila v júli. V minulosti zachytil exoplanéty aj Hubblov vesmírny ďalekohľad, no boli menej detailné.

Niektoré menšie ľadovce vo Švajčiarsku stratili v dôsledku rekordných horúčav v lete značné množstvo ľadu. Na niektorých meracích staniciach nezostal žiadny ľad a vedci tam preto ukončili monitorovacie programy.

Vedci z programu GLAMOS sledujú ľadovce už desaťročia, pričom merajú množstvo napadnutého snehu v zime a jeho topenie v lete. Už v roku 2019 postupne ukončili meracie programy na troch menších ľadovcoch Pizolgletscher, Vadret dal Corvatsch a Schwarzbachfirn.

Podľa najnovších údajov pokrýva 1400 ľadovcov vo Švajčiarsku plochu necelých 1000 kilometrov štvorcových, čo je asi polovica rozlohy ľadovcov v Alpách.

Primáty v zoologických záhradách a safari parkoch trávili počas prvého lockdownu viac času osamote a prijímali menej potravy. V ich správaní tiež bolo počas koronavírusovej pandémie viac súperenia o dominanciu i viac pohlavnej aktivity.

Vedecká štúdia v časopise Animals sa venovala zmenám v správaní nížinných goríl, viacerých druhov šimpanzov a paviánov po opätovnom otvorení zoologických záhrad.

Po návrate návštevníkov šimpanzy bonobo a gorily trávili viac času pri rôznych aktivitách vo výbehoch, menej boli osamote a menej tiež odpočívali. V prípade paviánov v safari parku vedci zaznamenali nižšiu sexuálnu aktivitu a v rámci tlupy menej súperenia o dominantné postavenie. K automobilom návštevníkov sa tiež častejšie približovali než predtým k autám strážcov, keď bol park uzavretý.