Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vedci získali dôkaz o krádeži Shakespearovej lebky

William Shakespeare Foto: TASR/AP

Výskumný tím pod vedením archeológa Kevina Collsa zo Staffordshirskej univerzity použil na preskúmanie Shakespearovho plytkého hrobu v tamojšom Kostole Svätej Trojice podzemnú sondu.

Londýn 25. marca (TASR) - Britskí vedci získali dôkaz, ktorý podporuje dlhoročné tvrdenie o údajnej krádeži lebky slávneho renesančného dramatika Williama Shakespeara z jeho hrobky v meste Stratford nad Avonou. Informovala o tom vo štvrtok stanica Channel 4, ktorá dnes odvysiela televízny dokument o tejto problematike.

Výskumný tím pod vedením archeológa Kevina Collsa zo Staffordshirskej univerzity a geofyzičky Ericy Utsiovej použil na preskúmanie Shakespearovho plytkého hrobu v tamojšom Kostole Svätej Trojice podzemnú sondu, uviedla agentúra DPA.

Podľa Collsa tak vedci získali "dôkaz záhadnej a výraznej opravy hornej časti hrobu". To by mohlo podporiť všeobecne známy a dlhodobo spochybňovaný príbeh, prvýkrát publikovaný v roku 1879, podľa ktorého bola dramatikova lebka odcudzená hľadačmi pokladov v roku 1794.

"Pre mňa je to veľmi presvedčivý dôkaz o tom, že jeho lebka sa v Kostole Svätej Trojice nenachádza," uviedol Colls. Pre vikára kostola Patricka Taylora však nové zistenia výskumníkov nie sú dostatočným potvrdením, pričom otvorenie hrobky vylučuje.

V Británii sa tohto roku - pri príležitosti 400. výročia Shakespearovho úmrtia - konajú mnohé kultúrne podujatia.