Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vedenie CEU rozhodlo, univerzita sa sťahuje do Viedne

Na archívnej snímke je Stredoeurópska univerzita (CEU) v Budapešti. Foto: TASR/MTI

Maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

Budapešť 2. decembra (TASR) - Stredoeuróska univerzita (CEU) rozhodla o tom, že sa sťahuje z Budapešti do Viedne, informovala v nedeľu maďarská komerčná televízia RTL Klub.

Termín podpísania príslušnej dohody medzi maďarskou vládou a americkým štátom New York vypršal 1. decembra, pričom šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v uplynulých dňoch naznačoval, že dohodu vláda premiéra Viktora Orbána nie je ochotná podpísať.

Správu o rozhodnutí sťahovať sa CEU nepotvrdila, pretože najskôr to chce oznámiť svojim študentom. Podľa informácií televízie sa tak má stať v pondelok na poslucháčskom fóre zvolanom do 12.45 h v Budapešti.

Podpísanie dohody o činnosti CEU v Maďarsku požadovalo 24. novembra v Budapešti aj niekoľko tisíc demonštrantov.

"Maďarská vláda podpísala už niekoľko dohôd o fungovaní mimoeurópskych univerzít v Maďarsku v súlade s platným zákonom o vysokoškolskom vzdelávaní, jedine v prípade CEU sa šíri hystéria," reagovalo na protest ľudí maďarské ministerstvo zahraničných vecí.

Vo vyhlásení rezortu diplomacie sa konštatovalo, že táto hystéria je záujmom "Sorosovej univerzity". "Postojom maďarského kabinetu je, že Maďarsko je právnym štátom. Zákony platia pre každého a pre všetky univerzity, teda aj pre Sorosovu," uvádza sa v dokumente.

Maďarský parlament vlani v apríli schválil novelu vysokoškolského zákona sprísňujúcu podmienky činnosti pre zahraničné univerzity.

Vedenie univerzity koncom októbra uviedlo, že inštitúcia splnila nové podmienky činnosti pre zahraničné univerzity, ktoré chcú zostať v Budapešti. Napriek tomu sa však ocitla v akomsi "právnom vákuu", pričom vláda maďarského premiéra Viktora Orbána s ňou odmietla podpísať dohodu potrebnú na to, aby mohla zostať v Budapešti.

CEU bola zriadená v roku 1991; ide o univerzitu akreditovanú v Spojených štátoch so sídlom v Budapešti. Zakladateľom univerzity je liberálny americký miliardár George Soros, ktorého Orbánova vláda považuje za svojho úhlavného nepriateľa.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach