Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vedenie Miškovca pokračuje v likvidácii rómskych osád

Zastupiteľstvo Miškovca na návrh poslancov vládnucej koalície Fidesz-KDNP presadilo v máji urýchlenie procesu likvidácie tamojších rómskych osád.

Budapešť 26. júna (TASR) - Vedenie maďarského mesta Miškovec pokračuje v programe likvidácie rómskych osád a je odhodlané ho aj dokončiť, reagoval hovorca poslaneckej skupiny mestského zastupiteľstva strán Fidesz a KDNP Attila Soós na stredajšiu demonštráciu Rómov v tomto meste.

Podľa agentúry MTI hovorca dodal, že vládne strany získali 12.000 podpisov na podporu likvidácie a že z doterajších stretnutí s obyvateľmi Miškovca na fórach vyplýva, že väčšia z nich takýto krok schvaľuje.

V stredu večer zhruba 700 protestujúcich Rómov odovzdalo zástupcovi radnice petíciu s 1800 podpismi, v ktorej vyjadrili nesúhlas s nedávnym rozhodnutím mestského zastupiteľstva o likvidácii rómskych osád.

Zastupiteľstvo Miškovca na návrh poslancov vládnucej koalície Fidesz-KDNP presadilo v máji urýchlenie procesu likvidácie tamojších rómskych osád. Návrh počíta s tým, že tí, ktorí opustia nevyhovujúce obydlia a na inom mieste si zabezpečia bývanie s vyšším komfortom, by dostali finančnú podporu v prepočte okolo 5000 eur, ale nehnuteľnosť by päť rokov nemohli predať.

Predseda miestnej rómskej samosprávy Gábor Váradi v tejto súvislosti vyhlásil, že byť Rómom je v Boršodskej župe čoraz väčšie utrpenie. "Nestačí, že nás trápi chudoba, voči Cigánom vystupuje extrémna pravica čoraz radikálnejšie," povedal Váradi.