Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vedenie rozpusteného katalánskeho parlamentu si predvolal najvyšší súd

Katalánsky líder Carles Puigdemont opúšťa budovu katalánskeho parlamentu v Barcelone, archívna snímka Foto: TASR/AP

Predvolania prišli krátko po tom, čo súd v utorok súhlasil s vyšetrovaním prípadu, a to na návrh španielskeho generálneho prokurátora.

Madrid 31. októbra (TASR) - Španielsky najvyšší súd si na štvrtok a piatok predvolal šiestich bývalých členov vedenia rozpusteného katalánskeho parlamentu, aby odpovedali na otázky týkajúce sa prípadných obvinení zo vzbury, protištátnej činnosti a zneužitia verejných financií. Obvinenia súvisia s minulotýždňovým vyhlásením nezávislosti Katalánska v regionálnom parlamente.

Súd v utorok uviedol, že šesť politikov, vrátane bývalej predsedníčky katalánskeho parlamentu Carme Forcadellovej, sa musí dostaviť v oba dni o 09.30 h SEČ. Nie sú podrobnosti o tom, kto bude vypočúvaný ako prvý.

Predvolania prišli krátko po tom, čo súd v utorok súhlasil s vyšetrovaním prípadu, a to na návrh španielskeho generálneho prokurátora. Prípadom uvedených politikov sa bude zaoberať najvyšší súd, pretože majú určitú formu imunity a súdiť ich môže len tento súd.

Prokurátor vzniesol podobné obvinenia na súde nižšieho stupňa, na Národnom súde, aj proti odvolanému predsedovi katalánskej vlády Carlesovi Puigdemontovi a jeho pravej ruke, bývalému vicepremiérovi Oriolovi Junquerasovi.