Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

SPD pôjde do sondážnych rokovaní, ale ich výsledok je otázny

Na archívnej snímke Martin Schulz Foto: TASR/AP

Špičky troch strán sa v stredu stretnú na prípravnej schôdzke, samotné sondážne rokovania by sa mali začať v januári.

Berlín 15. decembra (TASR) - Nemeckí sociálni demokrati z SPD sa na úrovni vedenia v piatok po dlhom váhaní a zvažovaní predsa len rozhodli vstúpiť do sondážnych rokovaní so stranami únie CDU/CSU, ktoré by mali vyústiť do rokovaní o vytvorení budúcej spolkovej koaličnej vlády.

Ak by sa tak stalo, znamenalo by to, že tzv. veľká koalícia v Berlíne, o ktorej pokračovaní fakticky žiadny zo spomínaných troch subjektov pred septembrovými voľbami v spolkovej republike nechcel ani počuť, by s niekoľkomesačnou prestávkou pokračovala v práci, i keď s určitosťou v pozmenenom personálnom zložení a zrejme aj so zásadne inak "rozdanými kartami".

Iba úspech rokovaní týchto troch strán môže totiž Nemecko "zachrániť" pred predčasnými voľbami, ktoré si vlastne neželá žiadna z relevantných politických síl, snáď s výnimkou populistov z Alternatívy pre Nemecko (AfD). Tí by totiž v prípade nedohody určite cítili šancu na posilnenie svojich pozícii.

Rozhodnutie predsedníctva Sociálnodemokratickej strany (SPD) na odporúčanie jej lídra Martina Schulza padlo v piatok takmer jednomyseľne, bez hlasu proti a pri jedinom zdržaní sa.

Necelé tri mesiace po parlamentných voľbách v Nemecku sa tak môže začať ďalší pokus o vytvorenie novej koaličnej vlády po stroskotaní sondážnych rokovaní o tzv. jamajskej koalícii strán únie CDU/CSU, liberálov z FDP a zelených.

Špičky troch strán sa v stredu stretnú na prípravnej schôdzke, samotné sondážne rokovania by sa mali začať v januári.

Práve v stredu by sa malo rozhodnúť o ďalšom časovom harmonograme postupu.

Sociálni demokrati by s rokovaniami chceli začať krátko po Novom roku a ukončiť ich v druhom januárovom týždni. Na 11. januára je totiž naplánované rokovanie predsedníctva strany a na 14. januára mimoriadny zjazd SPD, ktorého delegáti by mali rozhodnúť o prípadnom vstupe do koaličných rokovaní so stranami únie CDU/CSU. Tento termín sa však, ako zdôraznil Martin Schulz, môže posunúť.

Napriek týmto konkrétnym termínom a predstavám postupu je však práve zo strany SPD otázne, do akej miery sa členská základňa (440.000 ľudí) identifikuje i v prípade priaznivého priebehu rokovaní s potenciálnymi partnermi s myšlienkou pokračovania veľkej koalície, ktoré v radoch sociálnych demokratov má naďalej veľké množstvo kritikov a odporcov.

Situáciu zrejme nezjednoduší ani fakt, že CDU a CSU chcú rokovať iba o veľkej koalícii a odmietajú momentálne všetky iné alternatívy, teda i možnosť tolerovania menšinovej vlády strán únie pod vedením Angely Merkelovej zo strany SPD, o čom ako o reálnej alternatíve hovorí aj Martin Schulz. I pre lídra sociálnych demokratov však zostáva prioritou čo možno najstabilnejšia spolková vláda v Berlíne, avšak nezabúda pripomenúť, že jestvujú rôzne modely, ako ju vytvoriť.

Vedenie SPD podporilo sondážne rokovania s CDU



Vedenie Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) na svojom piatkovom zasadnutí odhlasovalo vstup do sondážnych rokovaní o vytvorení vlády s predstaviteľmi Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), uviedla agentúra DPA.

Predseda strany Martin Schulz krátko pred hlasovaním vyslovil odporúčanie vedeniu svojej strany, aby s CDU začala sondážne rokovania o vytvorení vlády s otvoreným koncom.

Schulz si tak podľa DPA zabezpečuje pôdu na rokovania s Úniou o alternatívnych možnostiach vládnutia. Napríklad podpory menšinovej vlády CDU/CSU, alebo iných, voľnejších formách koaličnej spolupráce - tzv. kooperačnej koalície.

V určitom krídle SPD je veľký odpor voči ďalšiemu vstupu strany do veľkej koalície s CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej. Na začatie sondážnych rozhovorov o zostavení koaličnej vlády bola nutná zhoda vedenia strany s predsedom Schulzom.