Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vedeniu v Tripolise predložili ďalší návrh mierovej dohody

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dokument podobne ako predošlé predpokladá zdieľanie moci a vytvorenie prechodnej vlády.

Schírát 3. júla (TASR) - Sprostredkovatelia OSN a medzinárodne uznávaný parlament Líbye predložili vedeniu v Tripolise návrh predbežnej mierovej dohody a vyjadrili nádej, že ho v priebehu niekoľkých dní odsúhlasí.

Podľa vyhlásenia OSN, ktoré dnes priniesla agentúra AP, je dokument výsledkom najnovšieho kola rokovaní v Maroku zavŕšeného v skorých ranných hodinách. Ide pritom už o piaty návrh riešenia situácie v severoafrickej krajine, kde v dôsledku bojov medzi znepriatelenými ozbrojenými frakciami pôsobia dve vlády a parlamenty navzájom spochybňujúce svoju legitimitu.

Faktická občianska vojna vyhnala z domovov státisíce ľudí a umožnila extrémistom zo skupiny Islamský štát získať pozície na južnom pobreží Stredozemného mora.

Účastníkmi predošlých rokovaní o dohode boli aj delegáti vlády v Tripolise, ktorý počas minulého leta ovládla islamistická koalícia Líbyjský úsvit, zatiaľ čo medzinárodne uznaná vláda a parlament zasadajú v Tobruku na severovýchode Líbye.

Nemenovaný predstaviteľ vedenia v Tripolise povedal, že o najnovšom návrhu bude hlasovať v nedeľu. Dokument podobne ako predošlé predpokladá zdieľanie moci a vytvorenie prechodnej vlády. Najvyšší predstaviteľ OSN pre Líbyu Bernardino León v pondelok vyhlásil, že znepriatelené strany sa dokázali zhodnúť vo väčšine bodov návrhu.