Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Velenie generálneho štábu armády odovzdali Josefovi Bečvářovi

Foto: TASR/M

Generál Petr Pavel odovzdal dnes velenie generálneho štábu českej armády svojmu nástupcovi, generálovi Josefovi Bečvářovi.

Praha 4. mája (TASR) - Generál Petr Pavel odovzdal dnes velenie generálneho štábu českej armády svojmu nástupcovi, generálovi Josefovi Bečvářovi. Súčasťou slávnostného aktu na pražskom Vítkove bol aj prelet lietadiel typu Gripen a CASA nad Prahou. Popoludní Bečvářa oficiálne vymenuje do funkcie prezident ČR Miloš Zeman, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Pavel zastával funkciu náčelníka generálneho štábu od roku 2012. V júni sa má stať predsedom vojenského výboru NATO, čo minister obrany Martin Stropnický označil za veľmi prestížnu pozíciu.

Odstupujúci Pavel poďakoval vojakom a ocenil, že česká armáda má vo svete stále lepšie renomé. Tri roky strávené v tejto funkcii boli podľa neho charakteristické dynamickým vývojom vojska a najmä zmenou bezpečnostného prostredia, ktorú predstavuje konflikt na Ukrajine a rastúca hrozba Islamského štátu, píšu Novinky.cz.

Prácu končiaceho náčelníka ocenil na Vítkove aj minister obrany. "Prial by som si, aby generálny štáb bol aj naďalej zjednocujúcim prvkom sily, jednoty a istoty," vyhlásil Martin Stropnický.

Nový náčelník Generálneho štábu Armády ČR Jozef Bečvář, ktorého formálne vymenuje do funkcie popoludní na Pražskom hrade prezident Miloš Zeman, označil za svoju prioritu vybudovať moderné a akcieschopné vojsko. Chce tiež dokončiť proces personálneho doplňovania a pokračovať v zahraničných misiách.

"Nastupujem do funkcie náčelníka generálneho štábu, súc si vedomý toho, že je to pre mňa osobná i profesionálna výzva," povedal Bečvář pri slávnostnom akte. Jeho súčasťou bol okrem vojenskej prehliadky a predvedenia historických práporov tiež prelet dvoch lietadiel Gripen a jedného lietadla CASA.