Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Veliteľ amerických síl sa pred odchodom z Afganistanu vzdal velenia

Veliteľ amerických síl v Afganistane generál Austin Miller hovorí počas ceremoniálu v Kábule 12. júla 2021. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden obhajoval minulý týždeň vo štvrtok svoje rozhodnutie ukončiť americké vojenské operácie aj napriek rozmáhajúcej sa moci Talibanu.

Kábul 12. júla (TASR) - Veliteľ amerických síl v Afganistane generál Austin Miller sa v pondelok na oficiálnej ceremónii v Kábule vzdal svojho postu.

Ako píše agentúra AP, Miller velenie odovzdal generálovi Kennethovi McKenziemu, ktorý bude na situáciu v Afganistane dohliadať zo sídla Centrálneho velenia USA v meste Tampa na Floride. Správa prichádza v čase, keď rozsiahle územia Afganistanu dobýva militantné hnutie Taliban.

Generál McKenzie má oprávnenie nariadiť nálety s cieľom podporiť afganské vládne sily, a to prinajmenšom do 31. augusta, oficiálneho konca americkej vojenskej misie v Afganistane.

Veliteľ amerických síl v Afganistane generál Austin Miller (vľavo) odovzdáva velenie generálovi Kennethovi McKenziemu počas ceremoniálu v Kábule 12. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Štvorhviezdičkový generál Austin Miller, ktorý velil americkým silám v Afganistane od roku 2018, z krajiny odcestuje ešte v priebehu pondelka, píše AP.

Americký prezident Joe Biden obhajoval minulý týždeň vo štvrtok svoje rozhodnutie ukončiť americké vojenské operácie aj napriek rozmáhajúcej sa moci Talibanu. Biden totiž dospel k rozhodnutiu, že vojenské operácie treba ukončiť, lebo je to "nevyhrateľná vojna" a "nemá vojenské riešenie".

Postup Talibanu sa výrazne zrýchlil po tom, čo americké sily opustili svoju najväčšiu základňu Bagrám. Najvýznamnejšie úspechy dosiahli talibovia na severe Afganistanu – v niekdajšej tradičnej bašte USA a ich spojencov.

Aj keď podľa Bidena je "vysoko nepravdepodobné", že Afganistan bude po stiahnutí amerických vojakov riadiť jedna vláda, predsa len vyzval afganskú vládu, aby dosiahla dohodu s Talibanom. Ako dodal, prevzatie moci Talibanom v Afganistane "nie je neodvratné".