Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Veliteľ Kozáckej národnej gardy vydal rozkaz na obranu Donbasu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Boje si doteraz na strane ukrajinskej armády vyžiadali najmenej osem obetí a desiatky zranených.

Novočerkassk 31. januára (TASR) - Veliteľ Kozáckej národnej gardy, ataman "Vševelikého vojska Donského" Nikolaj Kozicyn vydal rozkaz pripraviť sa na obranu Donbasu pred ukrajinskými jednotkami.

V rozkaze č. 197, zverejnenom na internetovej stránke Kozáckej národnej gardy, Kozicyn nariaďuje všetkým kozákom, aby boli pripravení podieľať sa na obrane Donbasu.

Atamanom okresov, jurt, dedín a osád nariaďuje, aby pripravili zoznamy dobrovoľníkov na vytvorenie nových jednotiek Kozáckej národnej gardy. Vyplnenie rozkazu bude kontrolovať osobne.

Kozicyn uvádza, že rozkaz vydal "vzhľadom na vzniknutú kritickú situáciu v Donbase: vedenie bojových akcií proti DĽR (samozvanej Doneckej ľudovej republike) a LĽR (samozvanej Luhanskej ľudovej republike); ostreľovanie baníckych kolónií, dedín, miest; zabíjanie civilistov vrátane starých ľudí a detí; porušovanie minských dohôd".

Boje medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami sa obnovili v nedeľu, a to na viacerých úsekoch frontu. Z eskalácie napätia sa navzájom obviňujú obe bojujúce strany. Situácia je najhoršia v meste Avdijivka severne od bašty proruských separatistov Doneck.

Boje si doteraz na strane ukrajinskej armády vyžiadali najmenej osem obetí a desiatky zranených. Ministerstvo obrany DĽR informovalo o dvoch mŕtvych a troch zranených civilistoch. Proseparatistická tlačová agentúra DNA zasa informovala, že proruské sily prišli o štyroch mužov a majú siedmich zranených.