Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Veliteľ sýrskych povstalcov pohrozil obnovením útokov

Foto: TASR/AP

Ozbrojená opozícia voči vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada je veľmi roztrieštená a niektoré radikálne skupiny uvádzajú, že nebudú prijímať rozkazy od plukovníka Rijáda Asaada.

Dubaj 9. mája (TASR) - Veliteľ hlavnej ozbrojenej povstaleckej skupiny v Sýrii pohrozil obnovením útokov na vládne jednotky s tým, že sa už nemôže nečinne prizerať, ako vláda naďalej zakročuje proti protestom. Informovali o tom dnes panarabské noviny Ašark al-Awsat.

Vyhlásenie šéfa Slobodnej sýrskej armády plukovníka Rijáda Asaada je ďalším úderom pre Spojenými národmi sprostredkovanú dohodu o prímerí, z ktorej porušovania sú obviňované obe strany.

"Nebudeme stáť so založenými rukami, pretože nemôžeme len čakať, pokým zabíjanie, zatýkanie a ostreľovanie pokračuje napriek prítomnosti pozorovateľov (OSN), z ktorých sa stali kriví svedkovia," citovali Asaada noviny sídliace v Londýne.

"Naši ľudia tiež žiadajú, aby sme ich bránili, keď Bezpečnostná rada (OSN) nepodniká žiadne vážne kroky, čo dáva režimu príležitosť páchať ďalšie zločiny," povedal Asaad. Dodal, že jeho skupina vypracovala novú stratégiu s cieľom zefektívniť svoje útoky.

Ozbrojená opozícia voči vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada je veľmi roztrieštená a niektoré radikálne skupiny uvádzajú, že nebudú prijímať rozkazy od Asaada, ktorého Slobodná sýrska armáda je zložená najmä z dezertérov vládnych ozbrojených síl.