Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Veliteľom vládnych síl v Líbyi sa stal kontroverzný generál Haftár

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Haftár, ktorý kedysi pomohol Kaddáfímu k moci, ale v polovici 80-tych rokov sa s ním názorovo rozišiel, vlani vyhlásil vojnu islamským militantom v meste Benghází.

Benghází 2. marca (TASR) - Za veliteľa líbyjských ozbrojených síl vymenoval dnes medzinárodne uznávaný parlament v Tobruku kontroverzného generála Chalífu Haftára. Podľa agentúry Reuters ide o rozhodnutie, ktoré môže skomplikovať rokovania o ukončení bojov v Líbyi, prebiehajúce pod záštitou OSN.

Vymenovanie Haftára, bývalého spojenca zavraždeného diktátora Muammara Kaddáfího, ktorý sa počas občianskej vojny pridal na stranu povstalcov, pravdepodobne vyvolá rozpory so "vzdorovládou" v Tripolise. Tá generálov vzostup vníma ako znamenie toho, že sa k moci opäť dostáva stará politická garda.

"Parlament vymenoval Chálifu Haftára do funkcie vrchného veliteľa armády," uviedol podpredseda parlamentného výboru pre obranu Sákir Jarúší.

Haftár bol súčasne povýšený do hodnosti generálporučíka a svojej funkcie sa po zložení sľubu ujme v utorok alebo v stredu.

V Líbyi už niekoľko mesiacov paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do Tobruku. V Tripolise naopak pôsobí vláda, ktorú vymenoval predchádzajúci parlament kontrolovaný islamistami.

Od vlaňajšieho mája v krajine prebieha ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe stoja na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej vláde a parlamentu a jednotky generála Haftára a na strane druhej islamisti a ich spojenci.

Haftár, ktorý kedysi pomohol Kaddáfímu k moci, ale v polovici 80-tych rokov sa s ním názorovo rozišiel, vlani vyhlásil vojnu islamským militantom v meste Benghází. Získal si tým podporu mnohých Líbyjčanov nespokojných s politickým a bezpečnostným chaosom, ktorý vládne v krajine.