Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Veliteľa polície v Kolíne nad Rýnom odvolali po útokoch zo Silvestra

Ľudia držia transparent s nápisom Nie rasizmu, Nie sexizmu počas protestu pred hlavnou policajnou stanicou v Kolíne nad Rýnom, 6. januára 2016. Foto: TASR/AP

Šéfovi polície vo štvrtom najväčšom meste Nemecka vyčítajú okrem iného to, že po silvestrovských násilnostiach včas neinformoval verejnosť a že zadržiaval informácie napríklad o pôvode podozrivých.

Kolín nad Rýnom 8. januára (TASR) - Veliteľa polície v nemeckom meste Kolín nad Rýnom odvolali dnes z funkcie po tom, ako sa stal terčom kritiky v súvislosti s násilnosťami v meste počas silvestrovských osláv. S odvolaním sa na zdroje z krajinskej vlády Severného Porýnia-Vestfálska o tom informovali agentúry DPA a Reuters.

Policajného prezidenta v Kolíne nad Rýnom Wolfganga Albersa (60) podľa týchto zdrojov oboznámil krajinský minister vnútra Ralf Jäger s uvedeným rozhodnutím dnes na poludnie. Oficiálne oznámenie sa očakáva ešte v priebehu dneška.

Výzvy na odstúpenie Albersa v uplynulých dňoch silneli. Šéfovi polície vo štvrtom najväčšom meste Nemecka vyčítajú okrem iného to, že po silvestrovských násilnostiach včas neinformoval verejnosť a že zadržiaval informácie napríklad o pôvode podozrivých.

Okradnutie, ohrozovanie alebo sexuálne obťažovanie skupinami prevažne opitých mužov vo veku 18-35 rokov počas novoročných osláv v Kolíne nad Rýnom nahlásilo podľa údajov agentúry Reuters 121 žien. Samotné obete i svedkovia vypovedali, že páchateľmi boli prevažne muži severoafrického alebo arabského výzoru.