Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

HISTORICKÁ SCHÔDZA: Lídri povstalcov Kolumbie si vymieňajú skúsenosti

Na archívnej snímke líder FARC Timoleon Jimenez. Foto: TASR/AP

Vláda v Bogote a FARC dosiahli vlani pri rokovaniach na Kube konsenzus o uzavretí mierovej dohody, za ktorú kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa neskôr ocenili Nobelovou cenou za mier.

Havana 10. mája (TASR) - Najvyšší velitelia kolumbijských povstaleckých zoskupení - Timoleón Jiménez z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) a Nicolás Rodrigo z Národnej oslobodeneckej armády (ELN) - sa v utorok stretli v kubánskej Havane, aby si vymenili na historickej schôdzke skúsenosti z rokovaní s predstaviteľmi kolumbijskej vlády.

Vláda v Bogote a FARC dosiahli vlani pri rokovaniach na Kube konsenzus o uzavretí mierovej dohody, za ktorú kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa neskôr ocenili Nobelovou cenou za mier. Okolo 6000 bojovníkov tohto najväčšieho povstaleckého zoskupenia v Kolumbii v súčasnosti odovzdáva zbrane pod záštitou Organizácie Spojených národov.

Rokovania medzi menšou ELN a vládou o dosiahnutí mierovej dohody pokračujú zatiaľ v Ekvádore.

V minulosti bojovali povstalci z oboch skupí nezriedka i proti sebe.

Ozbrojený konflikt medzi vládnymi a povstaleckými silami v Kolumbii si v priebehu desaťročí vyžiadal okolo 220.000 obetí.