Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Veliteľom Spojeneckého veliteľstva NATO pre transformáciu bude Francúz

Jean-Paul Paloméros Foto: defense.gouv.fr

Spojenecké veliteľstvo NATO pre transformáciu je jedno z dvoch strategických veliteľstiev aliancie.

Brusel 6. augusta (TASR) - Rada Severoatlantickej aliancie dnes vymenovala nového veliteľa Spojeneckého veliteľstva NATO pre transformáciu. Stal sa ním veliteľ vzdušného letectva Francúzskej republiky generál Jean-Paul Paloméros.

Generál Paloméros, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu vrchného veliteľa francúzskych vzdušných síl, by mal prevziať nový úrad na Hlavnom štábe Spojeneckého veliteľstva NATO pre transformáciu v Norfolku, štát Virgínia, koncom septembra tohto roku.

Spojenecké veliteľstvo NATO pre transformáciu je jedno z dvoch strategických veliteľstiev aliancie.

Generál Paloméros nahradí vo funkcii svojho krajana, francúzskeho generála Stéphana Abriala. Ten slúžil na tomto poste od roku 2009 a stal sa vôbec prvým Európanom, ktorý získal takúto vysoko strategickú pozíciu v rámci aliancie.

Podľa zdrojov NATO, generál Abrial sa aktívne pričinil o prispôsobenie štruktúr, konceptov, zdrojov, prípravy a obranného plánovania NATO na súčasné pomery.

Rada Severoatlantickej aliancie dnes v mene všetkých členských krajín NATO vyslovila generálovi Abrialovi poďakovanie za jeho doterajšiu činnosť a hlboko ocenila jeho prínos pre alianciu.